ihlet az indiai konyhából

2019.02.12. 20:00

A sárisápi gasztroblogger azt is elárulta, hogyan spórolhatunk időt a főzéssel

Hemangi Devi Daszi sárisápi gasztroblogger immár kilenc vegetáriánus szakácskönyv szerzője. Számára a főzés mély meditáció, szeretetnyelvünk kifejezésének egyik módja. Az indiai konyhakultúrát – amely a legközelebb áll hozzá – főzőtanfolyamokon is népszerűsíti.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Sárisáp Hemangi Devi Daszi, vagyis Stefán Helga tizenéves korában vett először fakanalat a kezébe, nyaranta a nagymamájától tanulta el az egyes ételek elkészítésének módját.

– A nagyszüleim tótok voltak, csupa falusi ételt főztünk. Nagyon élveztem, mondhatni játéknak fogtam fel a különböző főzelékek, a lecsó, a levesek, a szilvásgombóc és tészták elkészítését. A livanca nevű tót palacsinta és egy haluska nevű, némi zsiradékon pirított sós krumpligombóc azóta is a kedvenc ételeim közé tartoznak – mondta.

A főzés régen mindig a kertben kezdődött, ahol a leveshez leszedte a zöldbabot, kihúzta a földből a petrezselymet és a sárgarépát, amelyeket a konyhában megtisztított és megpucolt. Mindig is csodálta, hogy nagymamája a legegyszerűbb ételeknek is hihetetlen ízvilágot varázsolt.

– Máig vannak olyan ételek, amelyeket nem tudok elkészíteni úgy, ahogy ő. Már öt éve nincs közöttünk, így egy-egy recept örök rejtély marad – idézte fel emlékeit Hemangi.

A gasztroblogger Indiából meríti az iletet (Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra)

A barátai biztatására tíz évvel ezelőtt indította el Vegavarázs nevű blogját, amellyel az emberek vegetáriánus konyhával kapcsolatos ismereteit bővítette. A pozitív fogadtatás után elhatározta, hogy összeállít egy receptgyűjteményt.

– A kerttől konyháig című kiadvány magyaros, indiai és nemzetközi ételek elkészítésének módját tartalmazza. Megható volt, hogy rengeteg pozitív visszajelzést kaptam olvasóimtól – mondta.

Sokat gondolkodott azon, hogyan lehetne a rohanó világban közelebb hozni az embereket a konyhához. Ekkor döntötte el, hogy személyesen vezeti be az érdeklődőket a gasztronómiába. Immár tíz éve tart tanfolyamokat, ahol a hagyományos, tradíciókon alapuló főzés követésére biztatja a résztvevőket és ősrégi, bevált recepteket tanít nekik.

– Gyakran jönnek vegetáriánusok, akik nem tudják, hogy mit egyenek a hétköznapok során. Olyanok is felkeresnek, akik nem vegetáriánusok, de szeretnének kevesebb húst fogyasztani és azok is, akiket az indiai ízek vonzanak – mondta Hemangi, majd hozzátette: az indiai konyha ma már nem számít újdonságnak, hiszen sokan ismerik az ételeket és szeretnék elsajátítani az alapokat.

India adja az ihletet

Az ősi indiai írásokból megtudhatjuk, hogy a jó étel nem csupán a testre, hanem az elmére is hat. Tehát könnyen emészthetjük őket és békéssé tehetnek minket. Ehhez azonban nem elég, ha néhány különleges fűszert szórunk az ételekbe, meg kell tanulni és alkalmazni az ismereteket.

– Számomra az indiai konyhakultúra ugyanis egy hatalmas tudás, amely tiszteletet ébreszt, és ennek követésére buzdítom a tanfolyamok résztvevőit is. Egyetlen zöldséggel és néhány fűszerrel is hihetetlen ízkavalkádot varázsolhatunk.

Indiai élmények

Hemangi több alkalommal járt Indiában és az ország azonnal elrabolta a szívét. Spirituális és szórakoztató helyként jellemzi, ahol az emberek boldogok, a tájak pedig csodálatosak.

– India az a hely, ahol semmit sem szabad előre tervezni. Előfordult, hogy a helyfoglalás ellenére már nem működött egy szálloda, vagy a vonat azért nem indulhatott el, mert ellopták a síneket. Van egy vicces szlogen, a „10 perc”. Bármit kérdezel, mindig azt felelik, hogy 10 perc múlva. Ez valójában egy időintervallumot takar, amely 24 óráig is eltarthat – mondta.

A tanfolyamokon a háziasszonyok gyakran panaszkodnak, hogy nincs sok idejük a főzésre. Ilyenkor azzal bátorítja őket, hogy egy indiai ebéd akár fél óra alatt is elkészül.

– Egyszerű alapanyagokból dolgozunk, a fűszerek beszerzése pedig manapság nem jelenthet akadályt. Egyre több erre szakosodott üzlet nyílik, akinek pedig nincs a lakóhelyéhez közel bolt, online is beszerezheti a hozzávalókat.

A köztudatban gyakran hallhatunk az ájurvédikus főzésről is, amely valójában egy gyógymód. Miután az ájurvéda, India ősi gyógyászati módszere nagyon személyes, azt tanítja, hogy mindenkinek más és más az étel, ami őt harmóniában tartja. Éppen ezért betegségek gyógyítására, illetve megelőzésére is használhatják és évszakonként más ételek fogyasztását javasolja. Az egészség megőrzése érdekében nyáron hűsítő, míg télen fűtő ételeket kell fogyasztanunk.

Hazánkban is egyre inkább elterjedt a vegetarianizmus, amely Hemangi szerint a megjelent szakácskönyveknek és az éttermeknek is köszönhető.

– Azt gondolom, hogy a legtöbb esetben egy húsevő nem a húshoz ragaszkodik egy-egy ételnél, hiszen a vegetáriánus ételt is szívesen elfogyasztják, ha az ízletes és jól lehet lakni vele. Azoknak van problémájuk ezzel az étrenddel, akik úgy gondolják, hogy az lemondásról, unalmas ételekről, aszkézisről szól. Ezzel szemben a vegetáriánus konyha a hús elvétele után nem csupán salátákból és köretekből áll, hanem végtelenül változatos és színes, persze csak akkor, ha megtanuljuk a főzésmódját, hiszen el kell sajátítanunk, mint más konyhakultúrát – mondta Hemangi.

Nemrég egy kedves hangvételű levelet kapott egy hölgytől, aki a könyv alapján elkészítette a székelykáposzta receptjét. Abban hús helyett sült-paneer kockát tesz, amelyet indiai módra készült házisajttal ízesített. Az olvasó családjának olyannyira ízlett az étel, hogy azóta kizárólag az ő receptje alapján készítik a székelykáposztát.

– Számomra a főzés a múlt, a jelen és a jövő. Egy mély meditáció, szeretetnyelvünk kifejezése. Az indiai konyhában pedig benne rejlik a nép ősi kultúrája, hagyománytisztelete, a vallásosság, az egészség, az életerő, a szeretet, a tisztelet, az odaadás, az alázat és a művészet is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában