elismerés

2019.01.22. 20:00

A Bányász Táncegyüttes igazgatója kapta a Tatabánya Kultúrájáért díjat (fotók)

A magyar kultúra napja alkalmából rendeztek ünnepséget a tatabányai Jászai Mari Színházban kedden.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: 24 Óra

Fotó: D. I.

Az esemény keretein belül méltatták a évtizedek óta pályán lévő és a pályakezdő pedagógusokat, valamint átadták a Krajcsirovits Henrik Városi Művészeti Ösztöndíjat és a Tatabánya Kultúrájáért díjat.

A magyar kultúra napján rendezett esemény kezdetén üdvözölték a megjelent vendégeket, köztük Schmidt Csaba polgármestert, Bencsik János országgyűlési képviselőt, dr. Kancz Csaba kormánymegbízottat, a díszdiplomás és pályakezdő pedagógusokat.

Bencsik János beszédében elsőként a pedagógusok közösségi munkáját méltatta, majd kitért azokra, akik a magyar hagyományok életben tartásához járulnak hozzá akár hivatásszerűen, akár kedvtelésből. Szavai után a nyugalmazott és a pályakezdő pedagógusokat Schmidt Csaba köszöntötte.

Az ünnepi műsorban Ady Endre és Diósy Ödönné Brüll Adél, azaz Léda szerelméről emlékezett meg a színház két művésze: Danis Lídia és Crespo Rodrigo, aki egyben az intézmény igazgatója is.

Ezt követte a tavalyi évben Krajcsirovits ösztöndíjat kapott Laskay Zsuzsa hegedűművész, aki Vivaldi d-moll Concerto Grosso-jának I. tételét és Hubay Jenő Preghiera című művét játszotta el. Zongorán Somorjai Ildikó, brácsán Laskay Zsoltné kísérte.

Ebben az esztendőben a város alapította ösztöndíjat Keresztesi Botond képzőművész nyerte el. Az alkotó 1987-ben látta meg a napvilágot Marosvásárhelyen, gimnáziumi tanulmányait Tatabányán, a Bárdos László Gimnáziumban fejezte be 2006-ban.

Az idei évben Tatabánya Kultúrájáért díjjal jutalmazták Emmer Róbertet, aki a néptánc területén végez kiemelkedő munkát. Harminckét éve a Bányász Táncegyüttes aktív tagja, 2011 óta az együttes igazgatója is egyben, az Alapítvány Tatabánya Tánckultúrájáért kuratóriumának elnöke.

További részletek a 24 Óra január 23-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában