szeretetben

2018.12.24. 08:10

Ünnepi fényben várja az angyalokat a négygyerekes tatabányai család

Család, meghittség, mézeskalácsillat, hó, szeretet. Ezeket a szavakat sorolja Samuné Juhász Zsuzsanna, mikor a karácsonyról kérdezem. Az idei különlegesebb lesz, mint a korábbiak, ugyanis ismét bővült egy taggal a család, s már négy gyermekkel állnak majd a karácsonyfa körül. Az Agorában beszélgettünk nagyobbik lánya balettbemutatója előtt a hattagú család karácsonyi készülődéséről.

Sugár Gabi

Család, meghittség, mézeskalácsillat, hó, szeretet. Ezeket sorolja Samuné Juhász Zsuzsanna, mikor a karácsonyról kérdezem.

Forrás: Beküldött fotó

Tulajdonképpen kétlakiak – meséli mosolyogva Zsuzsa. Dózsakertben egy 54 négyzetméteres önkormányzati bérlakásban élnek jelenleg hatan. Nem messze tőlük, Bánhidán laknak a szülei egy tízemeletesben. Az ünnep előtt mindkét lakás feldíszítése Zsuzsa feladata.

Az idén is szép karácsonyuk lesz (Beküldött fotó)

– A lakást már teljesen átalakítottuk annak érdekében, hogy a gyerekek minél jobban elférjenek. Évek óta keresünk kertes házat, ahová kiköltözhetünk, de valami eddig mindig közbejött – meséli mosolyogva Zsuzsa. – Ezért volt szükség az egyedi átalakításokra. Nagyon jók, megértőek a gyerekek, így nincs otthon sok konfliktus.

Anna Rozina 11 éves, november 20-án volt a születésnapja. Beszélgetés közben többször szalad édesanyjához. Átveszi a balettruhát, átöltözik, és izgatottan cikázik körülöttünk. Zsuzsa egyszerre beszél a lányához és hozzám, nem lehet kizökkenteni, négy gyerekkel naponta gyakorolja ezt.

Panka Kata 9 éves, november 13-án született. A nagyobbik fiú, Balázs András január 27-én lesz ötéves. A legkisebb, Péter Zoltán, Petyuska, vagyis Pötty kilenc hónapos. A lányok a Dózsa iskolába járnak, Balázs a Turul Óvodába. A legkisebb még otthon van édesanyjával.

A kétszobás lakást teljesen átalakították. A két nagylány a kisebbik szobában lakik, s hamarosan Pötty is melléjük költözik. A nagyobbik fiúnak pedig a konyhát alakították át. Nem nagyon főznek otthon. A nagyobb étkezések az édesanyja közelben lévő lakásában zajlanak – karácsonykor is így lesz. Hétköznapokon a nagyobbak iskolában, óvodában étkeznek, Zsuzsa a kisebbik gyermekével a szüleinél.

Nagy áldás mindegyik gyermekük

– Négy gyermeket szerettünk volna a férjemmel. Persze azért nem ilyen gyorsan, de így alakult. Tavaly nehéz évünk volt, januárban meghalt a nagymamám, majd a nagybátyám. Egyáltalán nem gondoltam, hogy a gyász mellett egy új élet kezd bennem növekedni. De nagyon boldogok vagyunk, hogy így alakult! Balázska hasonlít a nagymamám elsőszülött fiára, aki kilencévesen ment el egy súlyos betegségben. Petike pedig a nagymamámra hasonlít. Örülünk nekik. Nagy áldás nekünk mindegyik gyermekünk – meséli Zsuzsa.

Férje, Attila tíz évig dolgozott külföldön. Az idén határoztak úgy, hogy itthon helyezkedik el. Állandó éjszakás az ipari park egyik gyárában.

Együtt a család (Beküldött fotó)

– Nagyon jók a gyerekek, és a férjem is jó alvó szerencsére. Tud pihenni napközben – teszi hozzá, megelőzvén erre vonatkozó kérdésemet.

S hogy lesz-e még gyermek? Nincs határozott válasz. Majd hozzáteszi: egyelőre nem. Jó lenne egy nagy kertes ház, ahová a szüleivel együtt tudnának költözni. Így végre együtt lehetne a család, s tán jobban elférnének. Anna közben meglelte a tüll szoknyácskát is. Piros színben pompázik édesanyja körül. Izgul a bemutató miatt.

Reggel kezdődik a készülődés

A karácsonynak már kialakult forgatókönyve van. Az idén a kis Pötty érkezése egy kicsit átírja azt, de Zsuzsa boldogan meséli, hogyan zajlik a nagy családban az ünnep.

– Huszonnegyedikén reggel átmegyek édesanyámhoz sütni, a férjem a gyerekekkel délben érkezik. Ebédre halászlé, rántott hal és -hús készül, s persze bejglit is sütünk – szinte már érzem a karácsony illatát, Zsuzsa folytatja: – Aztán én hazarohanok, s otthon díszbe öltöztetem a lakásunkat, a fát, hogy felkészüljünk az angyalok érkezésére. Késő délután ér haza a férjem a gyerekekkel, és az induláskor még csupasz lakás helyett egy karácsonyi fényekben és díszekben úszó otthon fogadja őket – meséli csillogó szemekkel.

Az ajándékokról kérdezem. A nagyobbak társasjátékot, Balázs legós elektromos vonatot, a kis Pötty készségfejlesztő játékokat kap majd.

Másnap ugyanez zajlik az édesanyja lakásán: átszalad, feldíszíti, és itt is gondoskodik az angyalkák fogadásáról, az ajándékok elhelyezéséről.

Tizennégyen lesznek együtt

– Ilyenkor várjuk a nagy családot. Nővéreimet is. Az idén a kis Pöttyel együtt már tizennégyen leszünk.

Közben elkezdődik a balett- bemutató. Bemegyek én is. Pillanatok alatt megáll az idő. A kis kisasszonyok bája, finom mozgása, eleganciája elvarázsol. Éppen úgy, mint Balázskát, s a kis Pöttyöt fogja élete első karácsonyán az ünnepi fénybe öltöztetett fenyőfa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában