tehetség

2018.11.21. 17:30

A kínai drón-világbajnokságon remekelt a nyergesi Ilyés Zsolt

Kínában rendezték meg a drón-világbajnokságot, amelyen a nyergesi Ilyés Zsolt is szerencsét próbált. A pilóta a legjobb száz versenyző között végzett.

Walczer Patrik

Forrás: beküldött kép

Ilyés Zsolt szórakozásként és munkalehetőségként is tekint a drónozásra. Három és fél évvel ezelőtt vált a repülő eszközök rabjává, amikor is megvásárolta az első, szobában is használható drónját. Igen hamar elsajátította a szerkezet irányítását, így elég késztetést érzett arra, hogy alaposabban is megismerkedjen ezzel a hobbival.

– Egyik barátommal gyakran mentünk ki a városhoz közeli mezőkre, ahol zászlókból és kapukból készített pályán gyakoroltunk, később pedig hobbiszinten kezdtünk el versenyezni – ismertette a kezdeteket Ilyés Zsolt. 2016-ban a Drone Racing Hungary által szervezett futamokon versenyzőként állt rajthoz, majd egy év kihagyás után ismét megmérettette magát.

Drónjával keresné meg a fizetését

– Az idén több társamnak és nekem is lehetőségem nyílt arra, hogy a kínai Shenzenben rendezett világbajnokságon képviseljem Magyarországot – fogalmazott az idei rangos versennyel kapcsolatban, amelyen a négy versenyzőn kívül, egy csapatfőnök és három segítő is jelen volt.

A stadionban műanyag elemekből álló, 650 méter hosszúságú pályán mérték össze tudásukat a pilóták. Ilyés Zsolt büszke lehet az elért 97. helyére, hiszen olyan ellenfelekkel is meg kellett küzdenie, akik már nem csak hobbiként űzik a sportágat. A nyergesújfalui fiatalt a kínai kaland megerősítette elképzeléseiben: a későbbiekben szeretné, ha olyan munkát vállalhatna, amelyben a drónozással kereshetné meg a fizetését.

Reklámfilmben szerepelnek Zsolt videói

A drónokat sokféle tevékenységre lehet használni, amelyek akár épület állapotfelméréskor, határvédelemnél, de csomagszállításban is segíthetik az emberek munkáját. A nyergesújfalui fiatal az általa épített szerkezetével a repülések alatt leginkább videókat készít, amelyeket szerkesztés után az interneten oszt meg a nagyközönséggel.

Tehetségére többen felfigyeltek, felvételei már egy autós televíziós műsorban is láthatóak. Nemrég felkérték arra, hogy szabadstílusú repülésben járja be drónjával az épülő Puskás Ferenc-stadion belsejét és ebből a produkciós iroda majd egy reklámfilmet is készít. A kész verziót még nem látta, de véleménye szerint az eddig látott jelenetek is igen impozánsak.

Mit nevezünk drónnak?

Azokat a pilóta nélküli légi járműveket nevezzük drónnak, amelyeket távirányítással működtetünk, emiatt a mozgásukhoz nincs szükség arra, hogy a fedélzetükön tartózkodjon egy pilóta. Ez a kategória rendkívül tág, ugyanis beletartozik az olcsó játék helikoptertől, a quadrocopteren át a több millió forintba kerülő, programozható katonai és kutatási célú drónig szinte minden, ami távirányítású és repülésre alkalmas eszköz.

Ezeknek a szerkezeteknek a népszerűsége évről évre folyamatosan növekszik, mondhatni rövid időn belül slágertermékké nőtte ki magát: pár éve még csak egy-egy kiemelt helyen, manapság azonban szinte minden nagyobb hipermarketben találkozhatunk különböző példányokkal.

 

Borítókép fotó: beküldött kép

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában