kiállítás

2018.09.07. 17:30

A közfoglalkoztatottak keze munkáját is megtekinthették a kiállításon

A tartós munkanélküliség csökkentésére indított programot éppen tíz esztendeje indították el. Az elmúlt egy évtized alatt mind minőségében, mind „közhasznúságában” jelentős fejlődésen ment át a közfoglalkoztatás. Ennek látható eredményei vannak a településeken, illetve az olyan kiállításokon is, mint amilyen kedden nyílt a kormányhivatalban.

Petrik József

Fotó: Zantleitner Ingrid/24 Óra

A Belügyminisztérium mint egy házigazda, folyamatosan felkarolja a közmunkaprogramot, ezzel is segítséget nyújtva szűkebb hazánknak és településeinknek egyaránt. Az ezen a területen elért előrelépésről, fejlődésről immár negyedik alkalommal adtak számot az érintettek a megyei kormányhivatal aulájában, ahol kedden rendezték a hagyományos megyei közfoglalkoztatási kiállítást.

– A közfoglalkoztatás esetében produktív munkáról, jelentős hozzáadott érték „teremtéséről” beszélhetünk – mondta a bemutató megnyitóján dr. Kancz Csaba kormánymegbízott. – Az eredmények most itt láthatóak, illetve a települések küllemében és rendezettségében is egyértelműen tetten érhetők. Megyénkben mintaprogram bevezetésére is lehetőség nyílt. Erre jó példa az etei elektronikus hulladékokat bontó- és feldolgozóüzem kialakítása, amely mintegy 100 millió forintos támogatásból valósulhatott meg.

Jelenleg mintegy 1700-an dolgoznak a közfoglalkoztatásban, az induláskor háromezer-ötszázra volt tehető a közcélú munkások száma. A program életre valóságát az adatok jól bizonyítják, hiszen az idők során sokan el tudtak helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon.

Fórumot is tartottak

A kiállítás szakmai fórummal egészült ki, ahol többek között Sógorka Miklós is beszámolt a súri fejlesztésekről.

Kiemelte, hogy a közfoglalkoztatásnak köszönhetően is épültek járdák a faluban, leburkolták a csapadékvíz-elvezető árkokat és rendbe tettek utakat. – Különösen büszkék vagyunk a tavaly elkészült Lombkorona sétányunkra – hangsúlyozta. – Kilenc útvonalat alakítottunk több mint 50 kilométer hosszúságban, ami – reményeink szerint – olyan turisztikai fejlesztés, amely tovább növeli „az ország legszebb fekvésű falujának” ázsióját. Sőt ebben még további lehetőségek is rejlenek, amelyből az önkormányzat és a vállalkozók is profitálhatnak.

Ahogy a kormánymegbízott fogalmazott, ma már nemcsak a települések tisztán tartásában, rendbetételében tüsténkednek a közfoglalkoztatottak, hanem tárgyakat, termékeket állítanak elő és árut termelnek. A polgármesterek pedig igyekeznek élni a közhasznú munkából adódó lehetőségekkel.

Az ország legszebb fekvésű faluja cím büszke birtokosa Súr lett. A település polgármesterét, Sógorka Miklóst arról kérdeztük, hogy a község életére milyen hatást gyakorolt a közfoglalkoztatás.

– Hat évvel ezelőtt az első startmunka-programhoz csatlakoztunk – emelte ki a falu vezetője. – Ennek két oka volt. A felkínált anyagi forrásokból építőanyagokat szereztünk be, illetve az is motivált bennünket, hogy a munkanélküli segélynél nagyobb bért fizethessünk azoknak, akik szívesen tennének a közösségért.

2012 és 2018 között 12 projekt valósult meg Súron. A kezdeti 25 közfoglalkoztatottról már negyvenre duzzadt ez a létszám, miközben a munkabér kifizetésén túl, 50 millió forintért építőanyagot is vásárolhattak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában