segítség a rászorulóknak

2018.09.16. 07:07

A munka, ami nem látványos, de annál fontosabb

Húszéves a Gyermekjóléti Központ; harminc a Családsegítő Szolgálat. A kerek évfordulók kapcsán jubileumi konferenciát szervezett a TJ ESZI Család és Gyermekjóléti Központ Tatabányán, a KPVDSZ Művelődési Házban. A szakmai napon aktuális témákról különféle előadásokat is hallhattak a szakemberek.

Sugár Gabi

Kozma-Vízkeleti Dániel a családon belüli erőszakról tartott előadást

Fotó: Zantleitner Ingrid/24 Óra

Nagy-Dombovári Mária, a Tatabányai Járási Egyesített Szociális Intézmények (TJ ESZI) Család és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője nyitotta meg a jubileumi konferenciát. Elmondta: pályája elején látott egy filmet, amelyben megkérdezték a járókelőket: mit gondolnak a szociális munkásokról? Igen változatos válaszok születtek. Ma már, 20-30 év távlatából talán sokkal egyértelműbb, hogy alapvetően mások megsegítésén, élethelyzetük jobbításán dolgoznak.

Bereznai Csaba, Tatabánya alpolgármestere a meghívón olvasható, Assisi Szent Ferenc idézetéhez kötötte mondanivalóját. „Előbb csináld azt, ami szükséges, utána azt, ami lehetséges és máris azt fogod csinálni, ami lehetetlen.” Elmondta: az elmúlt évtizedekben a családsegítésben tevékenykedők folyamatosan azt teszik, ami a legszükségesebb: ha kell életeket, családokat, sorsokat is befolyásolva javítanak a rászorulók helyzetén. Az itt dolgozók munkája legalább olyan fontos, mint a tűzoltóké; tevékenységük ugyan nem olyan látványos, de annál fontosabb. A mindennapok során néha falakba ütközhetnek, ilyenkor képesek a lehetetlent is ostromolni, hogy segíthessenek másokon.

Mecsei Ilona, a TJ ESZI igazgatója elmondta: huszonhét éve dolgozik a szociális intézményben. Kezdetben csak néhány, ma már negyvennél is több szociális munkás tevékenykedik a városban. A feladatokat látva azonban néha ez a szám is kevésnek tűnik.

Kozma-Vízkeleti Dániel a családon belüli erőszakról tartott előadást
Fotó: Zantleitner Ingrid/24 Óra

Kozma-Vízkeleti Dániel kiképző család-pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus első előadásában a családon belüli bántalmazásokról beszélt. A komoly és nehéz téma ellenére munkájának szemléltetése, az esettanulmányok ismertetése többször csalt mosolyt a hallgatóság arcára. Elmondta: a szociális munkások nagyon sok gyakorlati tudással bírnak. A családon belüli erőszak kapcsán lényeges, hogy a segítség ne csak a bántalmazotthoz, hanem a bántalmazóhoz is hatékonyan jusson el. S ez csak változással, változtatásokkal lehetséges, amelyre nem mindig nyitottak a probléma szereplői.

A konferencián szó volt még a mindennapi játszmákról, az agresszióról, a stresszkezelés lehetőségeiről, valamint bemutatkozott a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. (FSZK) is.

Sok speciális szolgáltatásuk van

Nagy-Dombovári Mária, a TJ ESZI Család és Gyermekjóléti Központ vezetője elmondta: a dupla, kerek jubileum kapcsán fontos, hogy összegzést készítsenek a múltról, és átgondolják a jövő feladatait. Az ünneplés mellett tudják azt is, hogy nagyon sok feladat áll előttük.

A szakember úgy véli, szervezetüket a professzionális megsegítés, a prevenció irányába kell terelni. Nagyon sok speciális szolgáltatásuk van, s mindegyik kapcsolódik a családokhoz. Ilyen a kapcsolatügyelet, a kórházi szociális munka, vagy a szeptembertől elindult óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység.

Áprilistól fogyatékossági tanácsadó is segíti az arra rászorulók mindennapjait a Család és Gyermekjóléti Központban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában