Gasztroverseny

2018.09.15. 15:30

Bocuse d'Or-zsűritag díjazta az észak-komáromi séfeket

A Csallóköz legjobb étele címért öt étterem versengett szeptember 10-én a dunaszedahelyi MOL Arénában, mind az öt versenyző a Csallóköz (avagy másik nevén Kukkonia) egy-egy neves éttermének szakácscsapata volt. A legjobb helyezést két étterem is elnyerte.

F. M.

Forrás: sziakomarom.sk

Fotó: Csefalvay Á. András/Parameter.sk

A Komáromi kisleány sikere után egy újabb díjnyertes ételkombinációt kóstolhatunk, ezúttal Észak-Komáromból. A dunaszerdahelyi MOL Arénában rendezték meg szeptemebr 10-én a Csallóköz legjobb étele gasztronómiai versenyt, melyen öt csallóközi étterem lelkes szakácsai álltak a pult mögé, és főztek igazán finomat. Az észak-komáromi Kortina kitűnő séfjei is a neves zsűri elé tálalták különleges ételkombinációjukat, mellyel holtversenyben elnyerték a Csallóköz legjobb étele címet, számolt be a sziakomarom.sk.

A lenyűgöző ételkombinációkat öttagú zsűri értékelte, akiknek tagjai szintén illusztris neveknek minősülnek a szakmában: Bindics Imre, a Villa Rosa, Cucz Péter, a várkonyi Amade Château éttermének séfjei, Horváth Szilveszter neves magyar séf, a Hagyomány és Evolúció szakácsverseny nyertese, aki a Bocus d’Or zsűrijének is tagja, valamint Görföl Vilmos és Somogyi Gábor, a Csallóközi Területi Idegenforgalmi Szövetség elnöke és alelnöke értékelte Kukkónia ételeit.

A szakácsok helyi alapanyagokból főzték meg az általuk kiválasztott csallóközi fogást. Így készültek el különböző változatban olyan ínyencségek, mint a szarvasbélszín, a sertésszűz, a harcsapaprikás vagy a marha flank steak (másnéven hasaalja steak), természetesen a legmagasabb minőségi irányelvekkel.

A zsűri ugyan szigorú volt, viszont előrevivően értékelt. A zsűritagok azt is elmondták, hogy minden versenyzőnek mire kell jobban odafigyelni, és mi az, amit pozitívan értékeltek egy-egy ételkombináció esetén.

Kiváló hangulatú, jó színvonalú verseny volt lelkes, ügyes szakácsokkal. Bízom benne, hogy a résztvevők tanulnak a kritikából, és ezáltal a jövőben még finomabbakat főznek. Karrierem korábbi szakaszát hozta vissza ez a szakácsviadal, hiszen volt olyan versenyem is, amikor az autóparkolóban tudtam csak utolérni azt a zsűritagot, akitől nem kaptam értékelést, és itt kérdeztem rá, igenis mondja el, mi tetszett, és mi nem a főztömben! Ebből tudtam leginkább tanulni” – hangsúlyozta Horváth Szilveszter, a zsűri elnöke.

Hasaalja, pancetta, bacon

A hasaalját nem csak a magyar konyha szereti. A sertés (értelemszerűen) hasa alján található húsos-zsíros rétegből készítik itthon az erdélyi szalonnát, az angolok a bacont, az olaszok pedig a pancettát.

A pancetta az itáliai konyha egyik népszerű és tradicionális alapanyaga. A mi szalonnáinktól eltérően az olasz szalonna nem füstöléssel, hanem sózással készül, így íze kevésbé markáns. A pancetta felhasználásával készül többek között a spagetti carbonara is.

A zsűri déli tizenkettőkor, pont ebédidőben hirdetett eredményt. A döntés: holtversenyben két kitűnő versenyző kombinációja nyerte el a Csallóköz legjobb étele címet 2018-ban! Ezek a következők:

  • Marha flank (hasaalja) steak kukoricakrémmel és paradicsomos-édesköményes-fűszeres olajjal, melyet az észak- komáromi Kortina étterem szakácsai, Ševčík István és Kajtár Tamás készített
  • Harcsapaprikás túrógombóccal és feketegyökér-salátával, ezt pedig Kubík Marcel, az Amade Château éttermének szakácsa főzte.
  • „A rendezvény célja a csallóközi gasztronómia népszerűsítése volt. Próbáltam aszerint pontozni, hogy vajon melyik az az étel, amiért visszamennék, hogy újra megkóstolhassam. Véleményem szerint finom ételeket tálaltak fel a versenyzők” – vélekedett Somogyi Gábor, az idegenforgalmi szövetség alelnöke.

    A fiatalabbak is tanulhattak a szakmáról

    Délután egy szakmai tanfolyamon vehettek részt a versenyzők a Kukkonia Polgári Társulás és a Csallóközi Területi Idegenforgalmi Szövetség szervezésében. Itt a halfilézési és szuvidálási technikai fortélyokról, valamint az esztétikus tálalásról , illetve a helyi alapanyagok fontosságáról volt szó.

    A délutáni programmal kapcsolatban Bindics Imre séf kiemelte:

    „Szerettük volna felhívni a figyelmet a helyi alapanyagokból készült, tipikusan csallóközi ételek kínálatának fontosságára”

    A rendezvényre nem csak a szakma színe-java, hanem az ifjabb generáció is kíváncsi volt. A fórumra ellátogatott a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola diákjai, a Magán-szakközépiskola tanulói Somorjáról, valamint a Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskola nebulói Dunaszerdahelyről és Gútáról.

    Fontos, hogy egymástól is tanuljunk, illetve hogy a fiatalok is aktív részesei lehessenek fórumunknak. Kiválóan sikerült az első évad, bízunk benne, hogy a jövőben még többen bekapcsolódnak a versenybe, hiszen egy régió sikere az összefogáson múlik – hangsúlyozta Molnár Anna és Dóka Tímea a Kukkonia Polgári Társulás képviseletében.

    A Csallóköz két legjobb étele megtalálható lesz a versenyben részt vevő valamint további éttermek, étlapjának kínálatában.

     

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában