online veszély

2018.08.24. 11:30

Így harcolhatunk az internet legújabb réme, Momo ellen

Több gyermeket is öngyilkosságba hajszolt az interneten több hete jelen lévő játék, a Momo. A felnőttek számára is ijesztő kinézetű lény lelki zsarolással és fenyegetéssel éri el a gyerekeknél azt, hogy különböző feladatokat hajtsanak végre az utasítására. Ezek egyre durvábbak és nehezebbek: tetoválás, végtagcsonkítás, végül pedig akár öngyilkosság is lehet.

Szalai Klaudia

Fotó: Zantleitner Ingrid/24 Óra

Mostanában mindenhol arról olvashatunk, hogy halálos áldozattal is járt már az interneten terjedő játék. Ilyenkor természetes, hogy az aggodó szülőkben felvetődik az a kérdés, hogyan védekezhetnek a Momóhoz vagy a kék bálnához hasonló öngyilkos játékok ellen.

A Kemma.hu-nak Kovács Orsolya tanácsadó pszichológus elárulta, hogy egy kis odafigyeléssel meg lehet előzni ezeket a problémákat a gyermekek körében.

– A legfontosabb a megfelelő bizalmi kapcsolat kialakítása a csemetékkel. Tudassuk velük, hogy megbeszélhetik velünk az ilyen és ehhez hasonló problémákat. Ha szükséges, a kontrollt is át kell vennünk és nekünk kell megoldanunk a problémát, még akkor is, ha gyermekünk tiltakozik ellene. Továbbá magyarázzuk el nekik többször is, hogy ezek az ijesztő, horrorisztikus lények nem léteznek, de az is megoldás lehet, ha nevetség tárgyává tesszük ezeket a figurákat – mondta Kovács Orsolya.

A szakértő szerint nem a világhálótól kell eltiltani a gyermeket, az őszinte beszéd a célravezető
Fotó: Zantleitner Ingrid/24 Óra

Természetes, ha a legtöbb szülő úgy gondolja, hogy az internet eltiltásával megóvhatják a kicsiket az atrocitásoktól, de ez számos más problémával és súlyos következményekkel is járhat a mai, digitalizált világban.

– A legrosszabb, amit tehetünk, ha tiltással próbáljuk megóvni gyermekeinket a világháló veszélyeitől. Szerencsére különböző módja van annak, hogy kompromisszumot kössünk a kicsikkel és biztonságban tudjuk őket az internet fantáziavilágában is. A legjobb, ha már a legelején tisztázzuk a szabályokat velük. Az optimális az lenne, ha legfeljebb 1–2 órát töltenének számítógép előtt – mondta a pszichológus, hozzátéve: az előzménylista együttes ellenőrzésével is figyelhetünk a gyermekekre.

Sajnos, legtöbben csetelés közben találkoznak horrorisztikus lényekkel, de a virtuális bántalmazások áldozatait is legtöbbször üzeneteken keresztül zaklatják. Éppen ezért fontos, hogy a szülő mindig résen legyen.

– Ha a gyermek kevesebbet játszik, rosszkedvű és visszahúzódó, akkor próbáljunk meg vele minél többet beszélgetni. Osszuk meg saját tapasztalatainkat, ugyanis a gyermekek példaképként tekintenek ránk. Az intimebb beszélgetésekre sétálás vagy pihenés közben tudunk sort keríteni, ekkor a csemeték nyitottabbak és fogékonyabbak a nyílt társalgásra – tette hozzá a szakember.

Az aprótalpúakra nézve azért veszélyesek ezek a játékok, mert a felnőttekkel ellentétben, ők még nem képesek szétválasztani a fantáziavilágot és a valóságot. – Sajnos sok szülő önmagából indul ki, és úgy véli, hogy nem baj, ha a gyerek vele együtt olyan filmet néz, amely valójában nem való neki. Pedig a kicsikre évtizedeken keresztül hatással lehetnek a gyermekkorban látott szörnyek vagy ijesztő alakok. Legtöbbször szorongást és depressziót váltanak ki az ilyen esetek, épp ezért fontos, hogy időben észrevegyük, ha baj van – zárta szavait a pszichológus.

Manapság a gyerekek már sokkal jobban értenek az internet bűvös világához, mint a felnőttek. Talán úgy gondoljuk, nincsen ezzel semmi baj, egészen addig, míg a gyermekünket atrocitás nem éri az interneten, ilyenkor ugyanis adódik a kérdés: mit tegyünk?

– A legjobb megoldás az lenne, ha a szülők, valamint a tanárok is képben lennének az internet világával és értenék mindazt a szlenget és kifejezéseket, amit a gyerekek nap mint nap használnak – mondta Solymos Ákos, a Quadron Kibervédelmi Kft. biztonsági szakértője. Hozzátette, hogy a gyakrabban használt applikációk megfelelő ismerete is nagyon fontos, hiszen így megfelelő felvilágosítást tarthatnak a különböző szoftverek és netes programok veszélyeiről a csemetéiknek.

Számos szülő gondolkodik el azon, hogy mi az a korhatár, amikor az apróságoknak már telefont lehet adni a kezükbe. Erről is megkérdeztük Solymos Ákost.

– Általában nyolc- és kilencéves gyerekek már rendelkeznek okostelefonokkal, táblagépekkel, ezekkel együtt pedig internet-hozzáféréssel is. Ez egy véget nem érő, ördögi kör. Ha a csemeték környezetében már mindenkinek van mobiltelefonja, de a mi gyerekünknek pont nincsen, akkor könnyen a kirekesztés áldozatává válhat. Ezáltal azonban nemcsak a közösségből marad ki, hanem a magány és az egyedüllét depresszióba is kergetheti – zárta mondandóját a biztonsági szakértő.

Hackerhatás

A média hatására egyre több az olyan profil a világ egyik legnagyobb közösségi oldalán, amelyen különböző hackerek Momónak adják ki magukat.

– Magyarországon is elterjedt a jelenség, több mint száz Momo-profilt regisztráltak eddig. Ezeket az oldalakat jelenteni kell a szerver vezetői felé – mondta Solymos Ákos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában