példamutatásból jeles

2018.07.19. 20:54

Sokaknak példát mutatva dob és gurít is nagyon sikeresen

Már Houstont nézegeti a térképen az olaszországi Cagliariban rendezett Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságán három korosztályos aranyérmet szerzett, hetvenkét éves, nyergesújfalui Soós Sándor.

Fenyvesi Károly

Soós Sándor M majdnem hat esztendeig élt sportosan egyetlen vese nélkül

– Fiatalabb korában egészen biztosan nem szervátültetettek, művesekezeltek versenyén elért sikerekről álmodott.

– Tizennégy éves korom óta versenyszerűen sportolok. Mindig nagyon élveztem a mozgást, a csapatsikerekért küzdést. Tokodon fociztam, aztán a nyergesi Viscosában kezdtem tekézni. Egy szokásos sportorvosi vizsgálaton figyelmeztető volt a száznyolcvanas vérnyomásom. Aztán, gyári munkaidőben, nagyon megkínzott egy váratlan hasi görcs. A vizsgálatok sora következett, aztán megszületett a kényszerű döntés. El kellett távolítani az egyik vesémet. Aztán tizennégy esztendőn át nem volt veseműködéssel kapcsolatos panaszom. Aztán ki kellett venni a másik vesémet is.

Soós Sándor majdnem hat esztendeig élt sportosan egyetlen vese nélkül

– Enyhén szólva nem lehet egyszerű vesék nélkül élni.

– Kétnaponta jártam művesekezelésre az esztergomi dialízisközpontba. Az ottani egészségügyi dolgozók odaadó munkája is nagyon benne van a mostani sportos sikereimben. Kemény négy órák voltak. Ráadásul fél liter folyadéknál nem ihattam többet naponta még a legnagyobb hőségben sem. Betartottam ezt az előírást (is). Az életemről, családunk életéről volt szó.

– A sportolást folytathatta?

– A tekézést nem hagytam abba, sőt a lábatlani bowling klub tagjaként is gurítottam. Máig elbicajozok minden nap a kerékpárúton Tátig és vissza. Ez alkalmanként tizenkét kilométer. Soknak tűnik, de azt hiszem, mindig sikerült egy adott határon belül maradnom.

Szabályait 1895-ben írták le

A bowling a bábusportok egyike. A cél a 10 fabábu ledöntése az elgurított golyóval. Az Amerikai Egyesült Államokban igazi kultusza van, nagy nézettségű, pénzdíjas profi sportág. A szabályait először 1895-ben rögzítették. A pálya hossza 18,29 méter, egy sáv szélessége 107 centiméter. Az 1-től 10-ig számozott bábuk magassága 38,1 cm. Elhelyezésük a klasszikus szabály szerint egyenlő oldalú háromszögben történik, amelyben a bábuk középpontjai 12 hüvelyk távol vannak egymástól. A modern fedett pályás elrendezésben a bábuk középpontjai 9–9-12 hüvelyk oldalhosszúságú háromszögek csúcspontjain vannak.

– Nagy fordulat lehetett életében egy új vese.

– Az azóta sajnos már elhunyt Papp Károly elnök javaslatára csatlakoztam a transzplantáltak megyei szövetségéhez. Az ő ösztönzésére próbáltam ki magam a Magyar Szervátültetettek Szövetsége egyik fővárosi bowlingedzésén. Ott lehettem a krakkói Európa-bajnokságon. Az egy hét alatt háromszor kaptam dialízises kezelést. Újoncként egyéniben ezüst, férfi-, illetve vegyes párosban aranyérmet szereztem. Rá egy hónapra – majdnem hat év után – kaptam egy vesét a Semmelweis Egyetem transzplantációs klinikáján.

– A sikerek folytatódtak.

– Az argentínai Mar del Platában rendezett XX. Szervátültetettek Világjátékán bowlingban nyertem, párosban a dobogó második fokára állhattam. Az elmúlt évi finnországi Európa-bajnokságon egyéniben bronzérmes lettem. A Spanyolországban tavaly rendezett malagai világjátékokra 52 ország nevezett versenyzőt. Egyéniben aranyérmes lettem, férfi párosban a bronzérmet hoztuk haza. A Cagliariban rendezett Európa-bajnokságon bowlingban két aranyéremnek, pétanque-ben egy-egy arany-, illetve bronzéremnek örülhettem.

– A másik golyós sportág, a pétanque hogyan került képbe?

– Nem sokkal az Olaszországba utazás előtt kérdeztek rá a Magyar Szervátültetettek Szövetségéből, hogy vállalkoznék-e egy kalandra ebben a sportágban. Tudták, hogy több sikeres hazai verseny van már a hátam mögött, erre alapozva érkezett a jelölés. Nagyon határozottan mondtam igent. Az eredmények azt igazolják, hogy nagyon bejött. A szövetség elképzelése és az én bevállalásom is.

Öcsi-nyitány

A pétanque francia eredetű golyójáték. Neve a mozdulatlan lábak jelentésű francia pieds tanqués kifejezés szavainak összevonásából származik. A nyitó csapat eldobja a 30 milliméter átmérőjű, Öcsi nevű golyót, amely nem érhet semmihez és senkihez, a dobókörhöz viszonyítva 6–10 méterre kell landolnia.

– Mennyi edzés vezet a sikerekhez?

– Egy nagyszerű szakember, Soltész István irányításával zajlanak a szövetségi kemény kétórás bowlingedzései hetente kétszer a fővárosban. Ezzel párhuzamosan minden héten egy-egy napot idehaza, Nyergesújfalun, illetve Dorogon tekézek. Központi pétanque edzésen még nem vettem részt, a jövőben ezeken is szeretnék ott lenni. Az itthoni udvaron, a fű, illetve a sövény nyírása után, azért rendszeresen reptetem a golyókat. Augusztus végén fővárosi nyitánnyal, tatabányai folytatással elkezdődnek a válogató versenyek. Nagyon vallom, hogy a jelen kemény versenyei nélkül, a folytatásban nem lehet igazán jól versenyezni.

– Hetvenkettedik esztendejében a távolabbi tervek?

– Nagyon konkrétak. Szeretnék ott lenni a jövő évi augusztusi világbajnokságon Angliában, aztán az írországi Európa-bajnokságon. Talán sokan elmosolyodnak azon, hogy ebben a koromban elképzeléseim közt merem megnevezni, hogy 2021-ben ott akarok lenni az Amerikai Egyesült Államok negyedik legnépesebb városában, Houstonban, ahol akkor rendezik az újabb világbajnokságot.

– A tervek reális alapja?

– A nagyszerű családi hátterem adott a sikeres folytatáshoz. A rendszeresen mért egészségügyi paramétereim bíztatóak, a lelkesedésem egyelőre töretlen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában