szaki

2018.07.02. 08:14

Wartburgból csinált csörlős csodát Herr Schuller

Peter Schuller leginkább egy harci tolldíszek nélküli amerikai indiánra hasonlít, pedig született német, aki már évek óta megyénkben él.

Palásti Péter

Fotó: Palásti Péter/24 Óra

A baji Szőlőhegy egyik legszebb részén lakik feleségével és két, tekintélyt parancsoló hatalmas kutyájával. A korábbi Kelet-Németországhoz tartozó Krüssauban született 1950. szeptember 16-án. Nővérével, húgával és öccsével együtt nőtt fel. Bár kitanulta az autószerelő mesterséget, sokáig kamionozott, majd buszsofőrnek állt.

Hazánkba az elsők között hozott német turistákat, akiket Kecskemétre és Bugacra vitt. Neki is nagyon tetszett minden, de csak két év múlva gondolt arra, hogy jó lenne itt élni. Ebben a tatai Polgár István volt a segítségére, aki 1986-ban meghívta a vizek városába. Attól fogva évente legalább háromszor megfordult itt, s 1990-ben elhatározta, hogy ideköltözik. Kapóra jött neki, hogy az egyik ismerős család eladásra kínálta birtokát, ami neki azonnal megtetszett, s meg is vette. Igaz, csak 1997-ben kezdett építkezni, melynek végeredménye lenyűgöző lett.

De nem ezért kerestük fel Peter Schullert, hanem azért, mert hallottuk, hogy van neki egy Trabantból kialakított csörlős felvonója, amit háza és telkének alsó kapuja közötti, 45 fokos lejtőn használ. Kiderült, hogy a hír csak félig igaz. Mert valóban van egy különleges, saját kezűleg elkészített járműve, de azt nem Trabantból, hanem egy öreg Wartburg felhasználásával hozta létre. Méghozzá úgy, hogy az alvázát lerövidítette, majd arra íves fapadokat szerelt. Ezek oldalára kerek tartókat rögzített, hogy elférjen bennük egy-egy doboz sör vagy borosüveg.

A jármű eredeti kormánya és kéziféke a kerekekkel együtt ma is kifogástalanul működik, de a motorja hiányzik. Nincs is rá szükség, mert e csodamasina mozgatása csörlővel történik. Ráadásul távirányítóval kapcsolja be és ki. Ennek köszönhetően kényelmesen lehet lejutni vele három perc alatt a 90 méternyi távolságra lévő telekhatárig, de még kényelmesebben vissza, mert így nem kell megmászni a meglehetősen meredek dombot.

Ám Peter nem csak ezt az ötletes járgányt csinálta egyedül, hanem még nagyon sok minden mást is, mert igazi ezermester. Több szakmát is kiválóan gyakorol, aminek ékes bizonyítéka saját pincéje, mert ennek boltozatát is két kezével rakta ki. S ha már megtette, gondoskodik arról is, hogy saját bora legyen a hordókban. Ő ugyanis Németország egyik borvidékén nőtt fel, ezért eddig sem csak sört ivott. Az pedig cseppet sem meglepő, hogy a saját szőlőjéből készített nedű ízlik neki a legjobban.

Peter Amerikában motorozott a 66-os úton

Immár 13 éve él Peter megyénkben feleségével, Gabival együtt, akivel egy bálon ismerkedett meg még 1969-ben. Egyetlen lányuk, Nicole; két unokával ajándékozta meg őket. A ma már 19 éves fiúnak és a 17 éves lánynak is elmondták, hogy amikor Magyarországra jöttek, azt figyelték meg, hogy nagyon összetartók az emberek. Ezzel szemben manapság jóformán mindenki a pénzt hajtja, sokan elhanyagolják a barátaikat, és begubózók lettek. Bár ez nem jó, azért az továbbra is igaz, hogy nálunk sokkal nagyobb a vendégszeretet, mint máshol, pedig szerényebb életkörülmények között élünk. Nem úgy, mint az amerikaiak, akiknek a földjén ugyancsak megfordult Schuller úr. Méghozzá tavaly, amikor Harley-Davidsonjával végigmotorozott a legendás 66-os úton Arizónától Mexikóig. Megtudtuk tőle, hogy szeretné egyszer Európát is hasonlóként bejárni a feleségével együtt. Egyelőre nem tudható, hogy ez sikerülni fog-e, de az biztos, hogy mindketten nagyon hálásak Magyarországnak befogadásukért és azért a sok szeretetért, amit nemcsak közelebbi barátaiktól, de távolabbi ismerőseiktől is kapnak.

 

Címkék#Baj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában