lesz itt még baba

2018.07.12. 20:00

Ifjú gólyát mentettek

Egy fészekből kiesett gólyafiókát nevelnek a dömösi madármentők. Az első napok voltak a legkritikusabbak, de szerencsére az állat nem sérült meg a zuhanás közben.

G. D. V.

Egy fészekből kiesett gólyafiókát nevelnek a dömösi madármentők. Az első napok voltak a legkritikusabbak.

– A fióka kiesett, de inkább kidobták a szülei a fészekből. Sokan úgy gondolják, hogy a szülők azért dobják ki csemetéjüket, mert az gyenge, vagy beteg. Egyszerűen csak egy héttel később kelt ki, mint a testvérei, így fiatalabbként sokkal kisebb volt, az idősebb testvérek mellett esélye sem volt ennivalóhoz jutni – magyarázta Márton András, állatmentő. Elmondta: ennek oka, hogy a gólyaszülők nem csőrön át etetnek. Egyben kiöklendezik a fészek közepére a torokzacskójuk tartalmát, aztán aki kapja, marja alapon esznek a kicsik.

– A hölgy, aki megtalálta, vasárnap késő este kért segítséget az egyik közösségi oldalon. Elmondtam neki, hogyan tartsák melegen, mivel etessék meg a fiókát. Az egyik kolléganőm meg kocsiba ült és ment érte Nagykátára. A gólya a szállítás közben is fűtve és etetve volt. Hajnali egy órára értek vissza Budapestre, ott vettem át a madarat. Hazaérve megetettem ismét, és ment az inkubátorba – folytatta.

Az akkor még csak alig fél tenyérnyi madárkát Gabinak keresztelték el. Az első pár napban aggódtak gondozói, hiszen hatalmasat esett. Lehetett volna lágy szöveti belső sérülése. De annyira nem volt még tömege, hogy karcolás nélkül megúszta a hatalmas esést.

– Az első két nap alatt majdnem megduplázta a tömegét. Egyszer, erős felügyelet mellett megpróbáltuk a fészekbe becsempészni a nálunk fészkelő Szofi és Maca gólyapár alá, de nem fogadták el – árulta el lapunknak András.

Gabin szerencsére már meg sem látszanak az első napok viszontagságai, van esélye elvonulni a nyár utolsó napjaiban Afrikába.

Címkék#Dömös

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában