szerencsés befejezés

2018.07.09. 09:52

Szépséges lányok búcsúztatták a szerencsésen megmenekült szürke gémet

A Magyarország Szépe szépségverseny döntősei búcsúztattak egy mentett szürke gémet. A beteg madarat a dömösi madármentők gyógyították meg.

G. D. V.

A Magyarország Szépe szépségverseny döntősei búcsúztatták a mentett szürke gémet

Egy damil fogságába került szürke gémet mentettek a napokban a dömösi madármentők a Duna partján. A madár a lábától a szárnyain át a feje búbjáig belegabalyodott a horgászzsinegbe.

– Pénteken kaptuk a bejelentést egy sérült madárról, akire a Duna partján találtunk Dunabogdány és Visegrád között. Elindultunk befogni, menteni – mesélte Márton András, a Birdmania Madárpark és Vadmadár Mentőközpont vezetője, aki a riasztásra magával vitte lányát, Andit is.

A megmentett szürke gém azonosító gyűrűt kapott a lábára az elengedés előtt

– Mivel a Duna-parti kövezésen én olyan mozgékony vagyok, mint egy kitömött medve, kellett a sportos segítség a becserkészéshez. Szükség is volt rá, hiszen első sokkra a madár bemenekült a vízbe. Végül a bejelentő hölgy és kutyája lelkes szurkolása mellett sikerült befogni a gémet – folytatta a történetet a madármentő.

Hamar kiderült, hogy egy fiatal gém tekeredett a horgász damilba, mindkét lába és egyik szárnya is, így mozogni sem nagyon tudott, ki is volt már éhezve. Hazavitték a dömösi mentőközpontba, ahol Andi vette kezelésbe a kis beteget.

– Végül kisebb sérülések árán, de sikerült a damilt leszednünk, a horgot kivennünk és a sebeit ellátnunk, majd kapott hat darab tenyeres dunai keszeget. Este még egyszer meg­etettük és reggelre azt is megtudtuk, miért hívja a népi nyelv „fosó gémnek” – nevetett András, aki szerint az már kevésbé vicces, hogy a műanyag hulladék, jelen esetben egy horgászdamil mekkora bajt csinál.

A Magyarország Szépe szépségverseny döntősei búcsúztatták a gémet

A pár nap pihenéstől és a keszegektől megerősödött az ifjú gém. A szárnyán is szinte teljesen elmúltak a sebek, nagyon ment volna már. Így végül kapott a Duna-Ipoly Nemzeti Park egyik kollégájától egy gyűrűt, aztán vittük a Visegrádi öbölbe elereszteni.

– A madárnak végül illusztris búcsúztatói lettek – árulta el a mentőközpont vezetője. A Magyarország Szépe szépségverseny döntősei ugyanis pont a Természetvédelmi Világalap (WWF) kommunikációs igazgatónőjének vezetésével szedtek szemetet a parton, így ők is találkozhattak a megmentett madárral.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában