értünk vannak

2018.06.16. 20:49

Ezek az önkéntes mentőszervezetek kapnak jelentős támogatást az idén

Idén négy önkéntes mentőszervezet jut pályázati támogatáshoz megyénkben központi forrásból. Az erre vonatkozó döntést a napokban hagyta jóvá a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója.

kemma.hu

A konténeres gyakorlaton a tűzoltók rengeteg tapasztalatot szereztek

Forrás: katasztrófavédelem.hu

Az önkéntes csoportok megalakítását és működésük szervezett kereteinek megteremtését hat évvel ezelőtt kezdeményezte a katasztrófavédelem. A központi, majd a területi rendeltetésű mentőszervezetek megalakítása és minősítése után a járási és települési szintű szervezetek életre hívása következett. Ezek a csapatok ma már jól kiegészítik a hivatásos katasztrófavédelmi egységek munkáját, képesek hatékonyan, a hivatásosok irányításával működni – számol be róla oldalán a megyei katasztórfavédelem.

Az önkéntes mentőszervezetek erősítésének elsődleges célja mindig is a települések önvédelmi képességének növelése volt. A szervezetek bevonásával emelkedik azoknak a létszáma, akik helyben vállalhatnak szerepet a károk felszámolásában, helyreállítási munkákban. Jelenleg megyénkben közel 500 önkéntes áll beavatkozásra készen az emberek biztonsága érdekében.

A mentőszervezetekben tevékenykedők létszámának növekedésével arányosan a beavatkozások száma is emelkedett, tavaly már 22 katasztrófavédelmi műveletben vettek részt az önkéntes mentőszervezetek. A beavatkozásokhoz azonban nemcsak elhivatottságra és szakmai tudásra, hanem megfelelő felszereltségre, a kor kihívásainak megfelelő technikai eszközökre is szükség van.

A korábbi évekhez hasonlóan a katasztrófavédelem idén is kiírta azt a pályázatot, ami az önkéntes mentőszervezetek tevékenységéhez kapcsolódó technikai eszközök, működési költségek finanszírozására, védőruházattal való ellátásukra, valamint a mentőszervezet tagjai oktatásának, vizsgáztatásának támogatására nyújt lehetőséget a központi költségvetésből.

Megyénkben a következő négy mentőszervezet pályázott sikeresen:

Turul Megyei mentőszervezet, Kocs Önkéntes Tűzoltó Egyesület (239.600 forint)

Turul Megyei mentőszervezet, Kesztölc Önkéntes Tűzoltó Egyesület (800.000 forint)

Tokod Települési Mentőcsoport, Tokod Önkéntes Tűzoltó Egyesület (39.915 forint)

Kincsem Járási Mentőcsoport, Rédei Önkéntes Tűzoltó egyesület (671.684 forint)

(Borítókép: Illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában