nyári szünet

2018.06.21. 17:50

Ebédhez juthatnak a rászoruló diákok

Gyakorlatilag a nyári vakáció első napjától, hétfőtől Tatabányán is megkezdődött a szünidei gyermekétkeztetés. Immár harmadik éve nemcsak a nyári, hanem mind a négy iskolai tanszünetben igényelhetik a rászoruló gyermekek szülei a díjtalan étkeztetést.

Petrik József

Hétfőn Tatabányán is megkezdődött a díjtalan szünidei étkeztetés

Fotó: Dallos István/24 Óra

A megyeszékhelyen öt olyan általános iskola is van, amely „részt vesz” a nyári gyermekétkeztetésben. Ilyen a Dózsa-, a Herman-, a József Attila, a Füzes utcai, valamint a kertvárosi Kőrösi-iskola. Tegnap, ez utóbbi oktatási intézményben megtekintette a rendszer működését, illetve tájékoztatót is tartott Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára, Schmidt Csaba polgármesterrel az oldalán.

Fülöp Attila államtitkár és Schmidt Csaba polgármester beszélt a nyári gyermekétkeztetésről
Fotó: Dallos István/24 Óra

– A hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű rászoruló gyermekek napi egy tál meleg ételt kaphatnak az iskolai szünetben – emelte ki az államtitkár. – Az EMMI felhívja azoknak a szülőknek a figyelmét, akik még nem kértek étkeztetést gyermekük számára a helyi önkormányzatoknál, amelyek feladata ennek az étkeztetésnek a megoldása, hogy továbbra is leadhatják igénylésüket a polgármesteri hivatalban.

Hétfőn Tatabányán is megkezdődött a díjtalan szünidei étkeztetés
Fotó: Dallos István/24 Óra

A szünidei gyermekétkeztetés lehetőségéről a helyi önkormányzat írásban tájékoztatta a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő szülőt. Továbbá a kérelem benyújtásához a helyi család- és gyermekjóléti szolgálat most is segítséget nyújt a szülő számára.Schmidt Csaba azt hangsúlyozta, hogy a város a tatabányai gyerekek számára biztosítja a mindennapi meleg ételt, amely a fenn ismertetett iskolában csomagolva átvehető. A megyeszékhelyen hetente több mint 220 adag ételt igényeltek az érintettek. A kiadások jó részét a kormány fedezi, amely összeget Tatabánya városa kiegészít.

Így összesen, a négy iskolai szünet hatvannégy napja alatt, mintegy tízmillió forintot fordítanak a gyermekek ellátására. Az egy adagra jutó támogatás mértéke is nőtt. Amíg 2010-ben ez 370 forint volt, az mostanra 570 forintra emelkedett, jelezve, hogy a minőségre is kellően odafigyelnek az illetékesek. A menü minden iskolában azonos. A nyitónapon daragaluska levest, sárgaborsó-főzeléket sertéspörkölttel, illetve gyümölcsöt: almát, narancsot és banánt kínáltak a diákoknak.

Hatmilliárdot meghaladó támogatás

Tavaly minden eddiginél magasabb létszámú rászoruló gyermekhez, és minden eddiginél több településre jutott el, természetbeni ellátásként, a nyári szünidőben a gyermekétkeztetés. Országszerte csaknem 142 ezer gyermek kapott naponta egy tál meleg ételt a leghosszabb iskolai szünetben. De az idén is mintegy 134 ezren veszik, vehetik igénybe ezt a segítséget.

Nyolc esztendővel ezelőtt 2,4 milliárdot fordított az állam a gyermekétkeztetés felkarolására. Napjainkra ez az összeg a 2010-esnek csaknem háromszorosa, meghaladja a 6,6 milliárd forintot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában