gyorsabb, egyszerűbb

2018.05.18. 15:20

Az online térbe költözik a bírósági ügyintézés

A polgári peres eljárásokban már lassan két éve lehetősége van az ügyfeleknek, vagy képviselőiknek beadványaikat elektronikus úton beküldeni. Ez nemcsak kevesebb papírmunkával jár, de meg is gyorsíthatja az eljárást. Dr. Budai Vincét és dr. Hamvas Ákost, a Tatabányai Törvényszék bíráit kérdeztük az eljárásról.

Goletz-Deák Viktória

elektronikus bírósági ügyintézés

Bár már évek óta választható az elektronikus eljárási rend, nagyon kevesen éltek a lehetőséggel. Ezért a polgári pereknél 2016. július 1-től részben kötelezővé tették a használatát, míg büntetőügyekben 2018. január 1-től kell elektronikusan kezelni a beadványokat. Dr. Hamvas Ákos, a Tatabányai Törvényszék csoportvezető bírója a civilisztikai, vagyis a polgári perek menetéről beszélt.

– A magánszemélyeknek lehetőségük van választani, hogy elektronikusan, vagy papír alapon szeretnék benyújtani a beadványaikat. A magyarországi székhelyű gazdasági szerveknek és az ügyvédeknek már kötelezően az új digitális formát kell választaniuk – szögezte le a bíró, aki szerint már egyre több magánszemély választja az új lehetőséget.

– Egyrészt rengeteg papírt spórolunk meg, ami nemcsak hatalmas költség, de környezetünknek is árt. Másfelől az ügyfél sokkal könnyebben, akár otthonról, az éjszaka közepén is hozzáfér az ügye részleteihez. Míg ha papíron adta be a kérelmét, azt csak a törvényszéken, nyitvatartási időben tekintheti meg. Illetve amennyiben a digitális ügymenetet választja, a postára sem kell várnia. Ha esetleg egy kiegészítést kér be tőle a bíróság, vagy egy új bizonyítékot szeretne beadni, azt azonnal, online is elküldheti, ezzel felgyorsítva az ügymenetet. Akár ítélethozatal után pár másodperccel már a kezében lehet a döntés – összegezte az eljárási rend előnyeit a bíró.

– Annak, hogy valaki az ügyintézésnek az elektronikus módját választhassa, regisztrálnia kell az ügyfélkapura. A panasz előterjesztéséhez egy úgynevezett általános nyomtatványkitöltő programot kell telepítenie a gépére. A bíróság honlapjáról letölthetőek a szükséges nyomtatványok, amiket a program segítségével kitöltve, az ügyfélkapun keresztül beküldhet a bíróságnak – ismertette az eljárás menetét dr. Hamvas Ákos.

Az Országos Bírósági Hivatal lehetőséget ad arra is, hogy az ügyfelek e-mailben, vagy akár SMS-ben is tájékoztatást, vagy figyelmeztetést kapjanak a perek állásáról. – Ehhez a bíróság Elektronikus Tájékoztatási és Figyelmeztetési Rendszerét kell kiválasztaniuk. Itt adatai megadása után egy konkrét ügyre kérhet betekintést – magyarázta a bíró.

Az új elektronikai eljárási rend a tárgyalások menetét is megkönnyítheti. Ez nemcsak a polgári, de a büntetőperekben is nagy segítséget jelent. Dr. Budai Vince, a Tatabányai Törvényszék Büntető Kollégiumának vezetője elmondta: a büntetőperek abban különböznek a polgári ügyektől, hogy itt inkább a társhatóságok, a rendőrség és az ügyészség küldi a beadványt a bíróságnak. A január 1-től indult ügyekben ezt már ők is csak elektronikus úton tehetik meg. Ehhez a különböző szervek rendszereit össze kell hangolni. Ám ez még csak a kezdet.

– A későbbi tervek szerint úgynevezett „e” akták lesznek. Nem papír alapon fogja a bíró sem olvasni az iratokat, hanem minden irat számítógépen lesz nyilvántartva. Ezeket az iratokat mind a bíró, mind az ügyész, mind az ügyvéd akár otthonról is meg tudja tekinteni, és ezekből tud felkészülni a tárgyalásra. Illetve, ha az ügyfél új irat, például egy szakértői vélemény érkezéséről SMS-t vagy e-mail-üzenetet kap, akkor az ügyfélkapun belépve azt el is tudja majd olvasni – beszélt a tervekről a bíró.

– A tárgyalótermek egy része be lesz kamerázva. A terv az, hogy a tanúknak, szakértőnek, tolmácsoknak nem kell feltétlenül személyesen részt venniük a tárgyalásokon. Például egy Angliában élő tanúnak nem kell azért hazarepülnie, hogy az idézésnek eleget téve megjelenjen a bíróságon, távmeghallgatással is kihallgatható lesz. De a gyanúsítottat sem kell majd a börtönből a bíróságra szállítani, hanem videón keresztül is megteheti a vallomását. Ezzel szintén jócskán csökkentjük egy ügy költségeit – mondta a szakmai vezető.

A tervek szerint a bíró nem papír alapon olvassa majd az iratokat, minden számítógépen lesz nyilvántartva

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában