keltike-ház

2018.04.30. 07:26

Turisztikai központ épül Várgesztes közepén

Ökoturisztikai központot tervezett Várgesztes önkormányzata. Nevet is találtak az új létesítménynek: Keltike-ház – mondta Rising Károlyné polgármester.

Veizer Tamás

Rising Károlyné polgármester

Forrás: 24 Óra

Fotó: Mazán Tibor

– Hol lesz a Keltike-ház?

– A 12 éve üresen álló intézmény a falu közepén csúfoskodott: most sikeresen pályáztunk a 230 négyzetméteres épület turisztikai hasznosítására. Az elnyert 50 millió forint szűkösen lesz elegendő az átépítésre és az épület berendezésére, valamint interaktív eszközökre. A beruházáshoz az önkormányzat tartalékához is hozzá kell majd nyúlni. A nevét az erdőben lévő ritka helyi növény, a Keltike után kapta. A tervezéskor már megfogalmaztuk a céljainkat: eszerint nem csak az épület rehabilitációjáról van szó, hanem környezet rendezésével is. A parkot szellősebbé, átláthatóbbá, a közösség számára vonzóbbá tesszük. A község a Vértes Natúrpark közepén található, Várgesztes a ProVértes Közalapítvány alapítói közé tartozik. Ennek megfelelően a Keltike-házban lesz kiállítás a Vértes élővilágáról. Kihelyezett geológiai, környezetismeret és földrajzi órákat tartunk majd itt, erről már tárgyaltunk az oroszlányi és a környékbeli önkormányzatokkal is. Már gondolkodunk olyan applikációk telepítésén is, amely megmutatja, mit láttak, és tesztet is kitölthetnek.

– Új központ turistáknak is?

– Az épületekbe kerülő funkciók egymástól elkülönülnek, de összenyithatóak lesznek. A beltérben megszűnik a padlástér, a zárófödém, nagy belmagasságot alakítunk ki. A fa fedélszék látható szerkezeti elemei a termeknek erdei hangulatot ad. A hátsó bejárat megszűnik, csak elölről lehet bejutni a házba a hangsúlyos főbejáraton. Lesznek pihenőhelyek, oktatásra és képzésre alkalmas helyiségek, bakancsmosók, hogy a turisták is minden évszakban jól érezzék magukat. Az épület oldalsó részén pergolát alakítunk ki. Ráadásul ez az épület a faluházzal együtt munkahelyeket is teremthet a falubelieknek.

Rising Károlyné polgármester legfontosabbnak a közeljövő turisztikai fejlesztéseit tartja
Fotó: Mazán Tibor

– Milyen civil szervezetek vannak a faluban?

– A meglévő Faluház helyiségein kívül a Keltikeház is alkalmas tér lesz a civil szervezeteknek, a helyi hagyományőrző csoportoknak, a tánccsoportoknak és a dalkörnek a próbákra, fellépésekre. Két zenekar is van a faluban, Tatabányáról kijárnak a zeneiskola tanárai hetente kétszer. Működik a Várgesztesért Közalapítvány és egy horgászegyesület: ezeket az önkormányzat is támogatja évi 5 millió forinttal. A helyiek aktív közösségi életet élnek, és ehhez igyekszünk megteremteni a feltételeket.

Csengőnap és lovagi játék

A faluban az egyik legjelesebb ünnep a Csengőnap: ez jelzi a tanév végét, a falunapot, és ez utal a német telepesekre is, akik csengőszóval érkeztek a faluba 270 évvel ezelőtt. Június második szombatja ezért nagy nap Várgesztesen: ekkor a vadászok vadpörköltet, a horgászok halételeket készítenek. Télen disznót vágtunk a régi sváb hagyományok szerint, és este meg is vendégeltük a helybelieket a disznótoros vacsorán, ahol a svábok a régi módi szerint pedig igazi orjalevest tálalnak, toros káposztát és hurkát-kolbászt. Az önkormányzat jó kapcsolatot alakított ki a Vértesi Erdő Zrt.-vel és a Villaparkkal. Bár a vár 2014 óta zárva tart, sok látogató keresi fel a települést az év során, minden évszakban. Szeptember második szombatján Lovagi Játékokat szervez az önkormányzat a civil szervezetekkel a Várréten: ez alkalmakkor több ezren keresik fel a települést. Az önkormányzat évi 120 millióból gazdálkodhat feladat arányos állami normatívából: ezt egészíti ki az idegenforgalmi adóból származó bevétel. A vár még mindig a legvonzóbb látványosság.

– Milyen pályázatokon nyertek még forrásokat?

– Az egyik legrégibb gondunk az esőzéskor az erdőből lezúduló csapadékvíz elvezetése: erre nyertünk 40 millió forintot. Osztrák mintára úgy oldjuk meg a víz elvezetését, hogy az árkok hiánya miatt az úttesten alakítunk ki elvezetőket, és a víz a horgásztóba folyhat. Kültéri sportparkra is eredményesen pályáztunk. A faluházban és a pályán a sport is teret kapott: foci, asztalitenisz, tollaslabda, fitness torna, nordic walking, pilates is. A belterületi utak karbantartására is sikerrel pályáztunk járdaépítésre. Hókotróval felszerelhető traktort is nyertünk állami támogatásból.

Címkék#Várgesztes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában