kamalduli remeteség

2018.04.15. 18:32

Majk: egy titokzatos hely, ahova a lélek is pihenni jár (képek)

A csodaszép, illatozó virágmező, a lankás dombok, a csend, béke és nyugalom mellett a Majki remeteség egy izgalmas titkot is rejt!

Szénási Szimonetta

Majk valóban a szépság és a csend otthona

„Majk, ahol a csend lakik” – olvashatja a látogató a Kamalduli Remeteség kapuján. Már ez a mondat nyugtatólag hat, hát még a szerzetesszállást körbeölelő természet. Ráadásul belépve ebbe a csendes birodalomba, újabb különlegességet tudhatunk meg a helyről.

Áprilisban a tavaszi növényvilág teljes pompájával vonul fel. A Majki tótól a remeteség felé sétálva jobbról szinte egybefüggő virágmező borítja a domboldalt, aminek tetején a Celli Szűz Mária kápolna áll. A tavaszi kankalin, vagy népiesen isten kulcsa nehéz, édes illata még sokáig elkíséri a látogatót.

Átlépve a csend kapuján gyönyörű zöld udvaron sétálhatunk, a kihelyezett táblákról pedig megismerhetjük a remeteség és a kamalduliak történetét. A 18. századi fallal körülölelt birtok központjában a templom áll, e köré épült ki szigorú rend szerint kis utcácskákat alkotva a clausura tizenhét cellaházzal. Aki szeretne, betérhet a főépületbe is, mi most megelégedtünk a természet adta látnivalókkal.

A táblákról azt is megtudhatjuk, hogyan változott az elmúlt századok során a remeteség kertfelosztása, mikor mekkora területet használtak díszkertnek, gyümölcsösnek, illetve a haszonnövények termesztésére. A legizgalmasabb mégis a Szent György vonalakról mesélő táblácska bizonyul.

Aki hozzám hasonlóan nem tudta előzetesen, az igencsak meglepődik a hely szakrális tulajdonságairól olvasva. Ugyanis a kamalduli remeteség nemcsak a csend, de különleges erők otthona is.

Nem mindennapi energiák

A Szent György vonalak kereszteződései megtalálhatók az összes ősi szakrális helyen, például Stonehenge-nél, az egyiptomi piramisoknál, Lourdes-ban, a Pálos kolostorromoknál, az Árpád-kori templomoknál stb.

A Szent György vonalak behálózzák az egész Földet, de Magyarországon a háló sűrűbb, mint általában máshol. A Szent György vonalak fölött tartózkodva feltöltődünk jótékony, gyógyító energiával, testünk és lelkünk is harmonikusabbá válik könnyebben jutunk meditatív állapotba.

Úgy tarják, hogy ezeken a helyeken megnyílik a dimenziókapu, könnyen befogadjuk az univerzális információkat, imáink innen célba érnek.

De Szent György vonal fölött lakni, vagy pár óránál többet tartózkodni nem egészséges, a túl sok energia az ember számára nem kezelhető, nem véletlen, hogy jobbára templomok helyén találhatók, ahol csak pár órát töltenek el az emberek, viszont imádkoznak, révülnek / meditálnak.

A majki csillag alakzatnak a szokásosnál erősebb a hatása, így nem csoda, ha mindenki jól érzi magát a Remeteség területén – olvashatjuk.

 

A falat körbesétálva a kapu résein át a kíváncsi vándor beleshet a remetelakokhoz, megnézheti a rendezett, virágokkal szegélyezett utcácskákat, a magányosan álló padokat, ahol képzeletben már el is helyezett egy gondolataiban elmélyedt, meditáló szerzetest.

Nem tudom, hogy a Szent György vonalak, vagy a látvány, az illatok, a színek harmóniája miatt, de a hely valóban maradandó hatást gyakorol az emberre, így azt tanácsolom, aki még nem tette, látogasson el Majkra, ami a csend mellett a szépség otthona is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában