Epöl

2018.04.06. 10:49

Kétszáz éves álom vált valóra

Epöl lakói már régóta vártak a felújításra, ami nemrég végre megvalósult: a Keresztelő Szent János templom megkapta a 2,7 milliós szerkezetet.

W. P.

Szerelik a toronyóra számlapját az ipari alpinisták

Fotó: W. P.

Több mit kétszáz éves álom vált valóra virágvasárnap, amikor működésbe lépett a templom tornyára szerelt óra. A Keresztelő Szent János templom úgy készült el 1806-ban, hogy a későbbiek folyamán bármikor beépíthető legyen az óraszerkezet a toronyba. Az elmúlt két évszázad alatt a település lakói mindig reménykedtek abban, hogy óraművet kaphat a torony.

Szerelik a toronyóra számlapját az ipari alpinisták
Fotós: W. P.

A beruházás anyagi forrás hiányában egészen a tavalyi év végéig álom maradt. 2017 utolsó testületi ülésén Molnár Viktor alpolgármester vetette fel, hogy valósítsák meg a régóta tervezett toronyóra beszerzését. A testület és Simonyi-Molnár Balázs plébániai kormányzó is egyhangúan a kezdeményezés mellé állt, így hamarosan elkezdődhetett a megvalósítás. Az alpolgármester kétévnyi tiszteletdíjának köszönhetően márciusban egy székesfehérvári vállalkozás végezte el a munkálatokat.

A 2,7 millió forintos szerkezet alkatrészei mindössze két nap alatt kerültek a helyükre. Az ipari alpinisták először felszerelték a számlapokat, valamint a mechanikus szerkezetet, a második nap pedig a kongatót építették be a toronyba. Ezen kívül ledes világítást kapott az óra, így a késői órákban is láthatóvá válnak a mutatók.

– A lakosság részéről kifejezetten pozitív visszajelzéseket kaptunk. Mindenki örült a beruházásnak – ismertette Tácsik Attila polgármester.

Simonyi-Molnár Balázs atya a virágvasárnapi szentmisén mondott köszönetet az elvégzett munkálatokért. A Keresztelő Szent János templom a belső renoválást, a szobrok és a festmények felújítása után az óraszerkezet működésbe lépésével vált teljessé.

Fejlődik Epöl

Az önkormányzat folyamatosan keresi a község megújulásának lehetőségeit. A tervek szerint ebben az évben újraaszfaltozzák a Hunyadi utcát, korszerűsítik a művelődési ház fűtésrendszerét, valamint pályázati támogatásból a régi orvosi rendelő épületét is felújítják, amelyben a civil szervezetek kaphatnak helyet. Az Epöli Értéktári Bizottság eszközbeszerzését is támogatják, valamint az 1900-as évek elején állított Cselényi-kereszt kerítését is kicserélik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában