fejlődés

2018.04.29. 13:54

Kesztölc halad a korral: XXI. századi módszerekkel dolgoznak a turizmus fellendítésén

Míg a környező települések az ipari parkokban, addig a Pilis hegység lábánál fekvő Kesztölc a térségi turizmus fellendítésében látja a fejlődési lehetőségeket.

Walczer Patrik

Míg a környező települések az ipari parkokban, addig a Pilis hegység lábánál fekvő Kesztölc a térségi turizmus fellendítésében látja a fejlődési lehetőségeket.

Forrás: kesztolc.hu

Nemcsak a forgalmas 117-es főút, hanem az Országos Kék Túra útvonala is érinti Kesztölcöt, amelynek köszönhetően egyre több túrázó halad keresztül a településen. A nyári időszakban naponta akár 1500-2000 vendég is keresztülhalad a falun, de Kesztölc ebből szinte semmit sem profitál. Ezért az önkormányzat a helyi civil szervezetekkel és a vállalkozókkal összefogott, hogy megmutassák miért érdemes betérni az ezeréves községbe.

A gyalogos turizmus fellendítése érdekében először szálláshelyeket kellett kialakítaniuk, ugyanis nem tudták fogadni a vendégeket. A művelődési ház és az iskola épülete között található Erdészházat a Virágzó Kesztölc Egyesület a lakosok segítségével három, 4 férőhelyes helyiséggé alakította át.

– Az Erdészház Turistaszálló a gyalogos és kerékpáros vendégek körében nagyon hamar népszerűvé vált. Egy év alatt elértük, hogy szinte az összes hétvégén telt házas forgalmat bonyolítunk le – mondta Vöröskői István polgármester, majd hozzátette: munkanapokon is érkeznek szép számmal bakancsos vendégek a településre.

A tavalyi évben megnyílt a Kostel Étterem és Panzió, amely a megnövekedett igényekhez igazodva további szálláshelyek bővítését tűzte ki célul. Keresik annak a lehetőségét is, hogy miként növelhetik a kapacitásukat.

Természetesen a kerékpáros turizmust érintő beruházásokat sem lehet figyelmen kívül hagyni, ugyanis két jelentős projektet kívánnak megvalósítani. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, mintegy 60 millió forintnyi támogatásból valósul meg a Dorog–Kesztölc közötti, 1800 méter hosszúságú bicikliút, amelynek jelenleg a tervezési-engedélyeztetési eljárása van folyamatban.

– Még nem tudjuk, hogy mikor kezdődhet el a projekt megvalósítása, de lehetőségeinkhez mérten megpróbáljuk a téli időszak előtt befejezni a munkálatokat – ismertette Vöröskői István.

Új turista térképet készítettek

A kesztölci vállalkozók és civil szervezetek tavaly óta többször egyeztették turisztikai terveiket, elképzeléseiket, a megvalósításhoz pedig segítséget kaptak a Dorog és Térsége Turisztikai Egyesülettől. Az Erika Kávézó, a Faház Söröző, Hering Csaba hentes, a Kesztölci Borklub, a Kostel, a Légrádi méhészet, a Nemesi Méz, a Pilisi Levendula, a Szivek Pince, a Tölgyfa Büfé, a Velmo tanya és a Virágzó Kesztölc Egyesület abban állapodott meg, hogy összefognak a kesztölci turizmus fejlesztéséért. A megállapodás értelmében saját költségükből több mint 10 ezer példányszámban jelentették meg Kesztölc új turistatérképét. A Kék Túra mellett öt ponton információs táblákat is elhelyeznek. A turistáknak szánt információkat mostantól önálló oldalon, az aktiv.kesztolc.hu-n találhatják meg az érdeklődők. A Virágzó Kesztölc Egyesület kezdeményezésére és Zsibrita György webfejlesztő közreműködésével telefonos applikáció is készült Aktív Kesztölc néven.

Az önkormányzat emellett a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel kötött szerződést arra vonatkozóan, hogy a település bekapcsolódhasson a PilisBike erdei kerékpárút hálózatba. Az erdészet megkezdte a Klastrompusztától Pilisszántó irányába vezető erdei útvonal megtisztítását, amelyet május elejétől kerékpározható állapotúvá alakítanak.

A beruházásoknak köszönhetően a kerékpáros kirándulók Budapest felől gyönyörű környezetben, Kesztölc érintésével érhetik majd el Esztergomot, valamint a Dorogi-medence településeit.

A polgármester elmondta, hogy a turisztikai fejlesztések mellett energetikai korszerűsítéseket is elvégeznek a településen. A polgármesteri hivatal épületének modernizálására mintegy 84 millió forintnyi, a volt kisiskola energetikai felújítására 32 millió forintnyi támogatást nyertek. A helytörténeti múzeum mellett így kisebb rendezvényeket is az épületben szervezhetnének meg. Mindkét pályázatnak jelenleg a közbeszerzési eljárása van folyamatban.

A művelődési ház melletti mélyút, valamint a Kosári utca csapadékvíz elvezetésének megoldására 30 millió forint állami támogatást nyertek el. Ez várhatóan 2019-ben történik meg.

(Borítókép: kesztolc.hu)

Címkék#Kesztölc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában