elnöki ügy

2018.03.14. 15:00

A profi metszés minden csínját-bínját megmutatta az epölieknek

Az epöliek is csatlakoztak a gyümölcsész programhoz, ha pedig már vannak gyümölcsfák a településen, azt is tudni kell, milyen a hatékony és profi metszés.

W. P.

Kosztka Ernő megmutatta, milyen a profi metszés

Fotó: Walczer Patrik/24 Óra

Több mint húszan voltak kíváncsiak Kosztka Ernő kertészmérnök metszés-bemutatójára, amelyet Epölön, a szőlőhegyi gyümölcsöskertben tartott. A Magyar Kertépítők Országos Szövetségének elnöke több éve tart ismertetőt az érdeklődőknek arról, hogy a minél gyümölcsözőbb termés érdekében miként érdemes megnyesni a facsemetéket.

Az önkormányzat 2015-ben csatlakozott a Gyümölcsész programhoz, melynek segítségével a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták megőrzését biztosító kertet hozott létre a Szőlőhegyen.

Tácsik Attila polgármester elmondta, hogy 2015-ben összesen hatvan alma-, körte-, szilva- és meggycsemetét telepítettek a területen. Sajnos kerítés hiányában a vadak gyakran kárt okoztak a fiatal ültetvényben, ezért szükségessé vált annak bekerítése. Előző évben több mint 7 millió forintnyi támogatást nyert el az önkormányzat a Földművelésügyi Minisztériumtól a gyümölcsös zártkertté való alakítására. A forrás segítségével vadvédelmi hálóval kerítik körbe a területet és a zártkerthez vezető földút zúzottkő burkolatot kap. Tavaly ősszel további 25 facsemetével pótolták a kipusztult fákat.

A metszés befejeztével a helyi kertbarátokból álló társaság felkereste az egyik jelenlévő társuk kertjét. A másik helyszínen korosabb, már termőre fordult fák fenntartó metszését végezte el Kosztka Ernő.

Kosztka Ernő megmutatta, milyen a profi metszés
Fotós: Walczer Patrik/24 Óra

 

Címkék#Epöl

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában