projekt

2018.02.05. 07:06

Látványterv: így fog megváltozni a Kristály fürdő környezete

Teljesen meg volt változni a ma még hányatott sorsú könyék a Cseke-tó bejáratánál.

Látogatóközpont, sétányok, új funkciók: így újul meg a régi Kristály területe és a Jenő-malom

Forrás: Korzó Stúdió

Ahogy arról korábban beszámoltunk, folytatódik az Angolkert rendbehozatala, ezúttal az évek óta hányatott sorsú régi Kristály fürdő környékén.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban nyert támogatást a város az Angolkert rehabilitációjának harmadik ütemére: ebbe tartozik bele a Jenő-malom helyreállítása, valamint a Kristály-fürdő interaktív élménypark jellegű átalakítása is.

Ebben az ütemben azonban nemcsa a régi Kristály területe és a Jenő-malom újul meg, hanem a XIX. század elején épült, vértesszentkereszti templom romjait felhasználó műromokat is restaurálják, derült ki Tata honlapjáról.

Néhány pontban összefoglaltuk, mi minden változik majd meg a környéken:

  • Körbekerített, belépőjeggyel látogatható létesítményt alakítanak ki a volt Kristály fürdő és a Jenő-malom területén. A bejárathoz egy új fogadóépületet építenek
  • A Kristályban a  korábbi öltözősor helyét jelölő pergolasort alakítanak ki, amely alkalmas lesz szabadtéri tárlat, valamint a tatai

  • malmokhoz kapcsolódó egyszerű, mechanikus játékok elhelyezésére.

  • Hőszigetelik a műemléki védettségű Jenő-malmot, helyreállítják a padlóburkolatot, valamint az eredeti malomszerkezetet, amelyen próbaőrléseket is lehet majd végezni. Az épület minden helyisége a kiállítás részévé fog válni.
  • Az innovatív szolgáltatások közé tartoznak többek között a wifi-pontok, a tatai malmok interaktív térképes megjelenítése okos világítással és VR szemüvegek.
  • A tervezőiroda is megosztott néhány érdekességet azzal kapcsolatban, hogy hogyan is fog megújulni az érintett terület, így például a Malom-árokban egy kis szigetet alakítanak ki. Mint elárulták, a legfontosabb térszervező elem a Malom-árok kontúrja, amelyet az eredeti nyomvonalán jelenítenek meg. A 17 méter széles Malom-árok érintett szakaszán hatvan centis víz vewszi majd körül a szigetet. Itt a gyerekek a gyakorlatban is kipróbálhatják majd, hogy hogyan működnek a malmok.

    Mindemellett látványterveket is nyilvánosságra hoztak a tervezők. Meg is mutatjuk, hogy szerintük hogyan születik majd újjá a régi Kristály fürdő környezete. A képen a bal alsó sarokban van a Cseke-tó bejárata, így könnyen eligazodhatnak a látványterven.

    Látogatóközpont, sétányok, új funkciók: így újul meg a régi Kristály területe és a Jenő-malom
    Forrás: Korzó Stúdió

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában