falujáró

2018.02.25. 07:03

Szomód megmutatja, milyen egy igazán fejlődő falu

Jól láthatóan magán viseli a fejlesztések „nyomait” Szomód. Az elmúlt évben sok minden történt a településen, ami jelentősen befolyásolta annak arculatát, miközben az itt élők komfortérzetét is javította. A közelmúltban ezeket a nyomokat „kutattuk”...

Petrik József

Szomód szépen fejlődik

Fotó: Hagymási Bence

Ahogy a faluközponthoz kanyarodunk, azonnal szembetűnik, hogy a felújított homlokzatú művelődési ház előtt elkészült a térkövezett parkoló. Aztán kissé arrébb, az általános iskola tövében új tornacsarnok köszönti az idelátogatókat. Emellett Szomód szinte minden utcájában még most, mostoha időben is korszerűsítik a járdát. Térkövet kapnak a gyalogutak... Már egy ilyen elkészült szakaszon lépdelve jutunk el a polgármesteri hivatalig, ahol Cellár József polgármesterrel beszéltünk meg találkozót, hogy diskuráljunk a közelmúlt és a közeljövő történéseiről.

– Jól indult az elmúlt év – mondja a község első embere. – Tavaly februárban, kormányprogram keretében, elkészült a Szomódi Íriszkert Általános Iskola tornacsarnoka. Ez mintegy kétszáz milliós beruházás volt. Még ezen a tavaszon, önerőből korszerűsítettük a település teljes közvilágítását. Ez a felújítás több mint százötven lámpatestet érintett, és az összege meghaladta a tízmillió forintot. Úgynevezett ledes világítást kapott a falu.

Az elmúlt év nyarának elején kezdődött meg a művelődési ház előtt kilenc parkoló kialakítása, illetve a terület teljes felújítása, amely szerves része a faluközpont fokozatos rendbetételének. Ezt is önerőből hajtották végre a faluban, és erre is több mint tízmilliót fordítottak.

– Az adósságkonszolidációban nem részesült önkormányzatok támogatásából is kaptunk – emeli ki Cellár József. – A három pályázati kiírásból két alkalommal is nyertünk negyvennégy-negyvennégy millió forintot. Az első fordulóban, még négy éve, 2017-ben pedig az úgynevezett második körben is. Ebből láttunk neki az önkormányzati, belterületi utak helyreállításának, valamint a járdák átépítésének. Sikerült a kezelésünkben lévő össze utunkat teljes hosszában kijavítani, miközben a járdákat térkőburkolattal láttuk el. Ősszel, a Belügyminisztériumtól nyertünk további 14,6 milliót, amelyet magunk még hatmillió forinttal egészítettünk ki. Így folytatódhatott, illetve jelenleg is zajlik a gyalogutak korszerűsítése.

Sportolásra is sok pénzt fordítanak a faluban

Fail Tamás, a Szomód SE elnökhelyettese büszkén mutatta meg a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) pályaépítési programjának köszönhetően elkészült műfüves pályát. A 10 százalékos önrésszel és a 30 milliós MLSZ támogatással elkészült létesítmény hivatalos átadója március 24-én lesz, a Szabó Károlyról elnevezett emléktornával, illetve egy utánpótlás kupával. De erre az időpontra esik az élőfüves pálya rekonstrukciójának projektnyitója is. A 2017–2018-es TAO-támogatásoknak köszönhetően, ami elérte a 32 millió forintot, megújulhat a teljes gyepfelület, továbbá a korszerű öltöző még egy emeletet is kap. Emellett felszerelésre és edzőképzésre is fordítanak a „TAO-forintokból”. A sportolás, a foci rendkívül népszerű a községben. Nem véletlen, hogy 120 igazolt labdarúgója van az U7-es korcsoporttól az öregfiúkig Szomódnak. Plusz az ovifoci program keretében még további 30 apróság kergeti a labdát itt helyben, illetve a tatai Juniorka Óvodában.

A vízelvezetési problémák megszüntetésére, a csapadékvíz-elvezetésének fejlesztésére a település hálózatába új árokszakaszokat terveztek, miután a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyert a község 95 millió forintot. Ezek a munkálatok a település kilenc pontját érintik, összesen 2268 méteren. Az újonnan létesítendő árokszakaszok kilenc százalékát, több mint 200 métert, előregyártott mederelemmel burkolják, a továbbiak földmedrűek, illetve szikkasztó árkok lesznek. A nem engedélyköteles beavatkozások során új, zárt csatornaszakasz viszont nem létesül.

A beavatkozással érintett, összesen 6108 méter hosszú, rekonstrukciós szakasz 40 százaléka lesz földmedrű, 60 százaléka pedig mederlapozott burkolatú. A beruházás keretében egy 40 köbméteres tartályt is elhelyeznek a helyi óvoda udvarában, amely a Temető utca egy részéből, valamint a település általános iskolájának és óvodájának területén lévő épületek tetejéről lefolyó csapadékvizeket gyűjti össze. Az így „befogott” vízet majd felhasználják az óvoda és az iskola udvarának, illetve a Szomód központjában található emlékparknak a „locsolására”.

– Reményeink szerint, az önkormányzat külterületi útjainak karbantartására, stabilizálására is kapunk majd forrást jövőre – jegyzi meg a polgármester. – Előreláthatólag erre a feladatra körülbelül százmillióra lenne szükségünk.

Címkék#Szomód

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában