összefogás

2018.02.28. 19:00

Nem hagyják veszni a hitet és összetartozást szimbolizáló hársokat az epöliek

A helybeliek által oly kedvelt, 1904-ben állított Cselényi kereszt hársfáit viharkárok érték tavaly júniusban. A lakosok összefogtak, hogy a zarándokutak találkozásánál található pihenőhely újra a régi pompájában fogadhassa látogatóit.

Walczer Patrik

Az epöliek meggyőződése szerint, a hely sajátos kisugárzó energiával rendelkezik, ahol a megfáradt túrázok, valamint az imádkozók is újult erőre kaphatnak. 1904-ben a fakereszt helyére kőszobrot állítottak, amelynek két oldalára hársfákat ültettek. A Cselényi keresztnél álló lombkoronák az elmúlt évek alatt teljesen összefonódtak.

Kovács Gábor – az Epöli Értéktár Bizottság tagja – tíz éve az Év Fája versenyre is benevezte a két nagy növényt. Pályázatában kiemelte, hogy a két fa keresztény házaspárt szimbolizál. Az erősebb törzs a férj, aki óvja, védi az időjárás viszontagságaitól alacsonyabb társát. Kettejüket kapocsként fogja össze a feszület, a közösen vallott hit.

A szép idill azonban 2017. június 26-én véget ért. Aznap a község felett erős zivatarcella haladt át, amely Epöl több pontján jelentős károkat okozott. A legfájóbb és egyben legszomorúbb eset, hogy a Cselényi kereszt fáinak egyikét villámcsapás érte.

A bal oldali fa törzse megcsavarodott és kettéhasadt, majd rádőlve beékelődött a jobb fa jelentősebb ágai közé.

Elkészülhet az epöli zarándokkereszt

Az epöli lakosok évszázadok óta kiemelt figyelmet fordítanak a katolikus vallás templomon kívüli gyakorlására, amelyet a község útjai mentén található keresztek és képtartók is igazolnak. A hívek minden májusban zarándoklatot szerveznek a közeli Péliföldszentkeresztre, amelyekre zarándokkereszt hiányában saját készítésű, kisméretű lobogóval érkeznek meg. Az Epöli Értéktár Bizottság a Cselényi kereszt fáinak megmentésekor elhatározta, hogy a megsérült, jelentős méretű oldalágból elkészítteti a régóta várt fakeresztet. A jó minőségű hársfaágat – Epöl legnagyobb motorfűrészével – felszeletelték, majd elszállították, hogy a száradást követően szakember segítségével elkészülhessen a zarándokkereszt.

A feszület csodával határos módon sértetlen maradt. Az epöli lakosok tragédiaként élték meg a történteket, így többen úgy érezték, hogy cselekedniük kell. Az Epöli Értéktár Bizottság felhívására sokan gondolták úgy, hogy részt vennének a két növény megmentésében, a lombkorona egyensúlyba hozásában. Január 27-én lelkes kis csapat gyűlt össze.

Egy alpintechnikában jártas tűzoltó az ismereteivel, egy szomori kertészeti vállalkozó motoros ágfűrésszel, a környékbeli nagyvállalat biztonságtecnikai felszereléssel, az önkormányzat üzem- és kenőanyaggal támogatta a munkálatokat.

Kutassy Viktor szakvéleményét figyelembe véve, Tácsik Attila polgármester, valamint Kovács Gábor irányításával indult meg a munka. A gyermekek a kisebb gallyakat szedték össze, majd felnőttek felügyeletével táplálták a mindenki által nagy becsben tartott tüzet.

Eddig a Cselényi kereszt fái nyújtottak segítséget a településen élőknek, most pedig a hársfák szorultak az epöliek segítségére. A beavatkozásnak köszönhetően az alvó állapotban lévő fát időben sikerült visszanyesni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában