pályázat

2018.01.29. 16:09

Nemzetközi fotópályázattal emlékeznek Bécs felszabadításának évfordulójára

Címkék#Esztergom

Bécs török uralom alól való felszabadításának 335. évfordulója alkalmából hirdetett nemzetközi fotópályázatot az Esztergomi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat.

kemma.hu

A Poznańi Vajdasági Közkönyvtár és az Esztergomi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat nemzetközi fotópályázatot hirdet annak emlékére, hogy III. (Sobieski) János lengyel király 335 évvel ezelőtt felmentette Bécset és megkezdődhetett a török kiűzése Magyarországról – mondta el az MTI-nek a nemzetiségi önkormányzat alelnöke, Kassai Zenona.

A szervezők április 30-ig várják a művek beérkezését, az alkotásokból júniusban nyílik kiállítás Esztergomban. A részletes pályázati kiírás a nemzetiségi önkormányzat közösségi oldaláról tölthető le.

Kassai Zenona hozzátette, a pályázatra benyújtott alkotások témája lehet minden olyan emlékhely művészi bemutatása, mely az egykori lengyel uralkodó emlékét és tiszteletét közösségi térben hirdeti Magyarországon és Lengyelországban.

A lengyel uralkodó, III. Sobieski János tevékeny részt vállalt a törökök legyőzéséből
Forrás: Wikipedia

III. (Sobieski) János lengyel király 1683-ban a 150 ezres török sereg közeledésének hírére Bécs segítségére sietett, és lovasságával győztes csatában felmentette a két hónapja ostromlott császárvárost. A menekülő törökökkel Sobieski hadai Párkánynál ismét csatába bocsátkoztak és végleg felszabadították Esztergomot. A lengyel király győzelmével megkezdődött a török kiűzése Magyarországról és Erdélyből, másfél évszázadnyi szétszakítottság után elkezdődhetett a magyar királyság újjáépítése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában