videó

2018.01.29. 19:59

Legyen hős! A mentők segítenek ebben is!

Mit tesz, ha valaki rosszul lesz? A mentők segítenek, hogy időt adjon az életnek.

Sz. A.

Hétfőn Tatabányán is elrajtolt az Országos Mentőszolgálat „Hősképzése”, amelyben az életmentéshez kedvet és bátorságot érző laikusok ingyenes újraélesztés oktatáson, gyakorláson vehetnek részt. A következő oktatás február utolsó hétvégéjén lesz, szintén a megyeszékhely mentőállomásán. Az első bemutatóról a Kemma.hu stábja élő videóban is beszámolt.

Itt az első pillanattól, vagyis a baj észlelésétől átveszik, hogy mi a teendő, ha összeeső, rosszul lévő embert látunk, és hogy hogyan is kell újraéleszteni valakit.

Mint elhangzott, először meg kell próbálni megszólítani a bajba jutottat, és ha nem reagál, azonnal ellenőrizni: lélegzik-e. Ha fülünket az orrához tesszük, egyrészt érezhetjük, hogy vesz-e levegőt, másrészt a mellkasán is látjuk, hogy vesz-e levegőt.

Ahogy Orosz Pétertől, az Országos Mentőszolgálat regionális kommunikációs munkatársától megtudtuk, nem ez az első ilyen kezdeményezés. Októberben indult el a Szív City életmentő applikáció, amelyet okostelefonra lehet letölteni. Lényege, hogy aki késztetést érez arra, hogy vészhelyzetben életet mentsen, az app segítségével  riasztást kaphat készülékére, ha a közelében egy közterületen valaki rosszul lesz és újraélesztésre van szükség. Így pillanatokon belül elkezdhető az újraélesztés, a mentő megérkezéséig is esélyt adhat a betegnek a túlélésre. Az applikáció használóinak is segítség lehet a Hősképzés, hogy aktívan tartsák a tudást, amit korábban megszereztek.

További részletek a 24 Óra január 30-i számában!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában