3. rész

2018.01.28. 15:22

Gyerekszáj, avagy a hároméves rosszcsont mindent megmagyaráz

Ebben a részben egy igazi kis csibész, a hároméves Varga Máté Zsolt (!) aranyköpései mellett édesanyja beszámolójából az is kiderül, mit lehet tenni, ha egy gyereknek „nem engedelmeskednek a lábai”...

Sz. Sz.

Fotó: Hajnal Dóra

Gyerekszáj sorozatunk 3. részében nemcsak Máté aranyos és nagyon frappáns elszólásiat, de édesanyjának, Dórának a kommentárjait is olvashatjuk, amik még szórakoztatóbbá teszik az amúgy is humoros jeleneteket.

A név kötelez helyett: a név kötelező

Varga Máté Zsolt a három testvér közül a legkisebb. 3 éves a Föld nevű bolygón. Skorpió jeggyel.

Öntörvényű és nyugtalan természetű.

Úgy tűnik, hogy hiába ígér a gyermeknevelés fejlődést a többgyermekes anyukáknak, a második, sőt a harmadik gyerek jelleme, karaktere és magaviselete is lutri. Nem feltétlenül olyan, mint ahogy azt elképzeljük előre: hogy majd csendesen eljátszik a szobában, nem hisztizik, nem bánt soha senkit, hogy simulékony és feltétlenül megeszik mindent, amit elé raknak...

Harmadszorra kaptam a legkeményebb leckét.

Varga Máté az, akit nem lehet még csak másképpen sem hívni: Ő nem kismajom, nem Szívecském, nem is Öcsike. Bárki becézgetné, ragaszkodik az első és már bevált elnevezéshez, kikéri magának: „csakis Varga Máté Zsolt vagyok!”

Sajátos ízlés és engedetlen lábak

Csak a borsófőzeléket és a spenótot szereti, állandóan nassolni akar, így el kell előle dugni mindent. Folyton kutat. Türelmetlen és imád a magasban. Felmászik, ahová csak lehet.....és....mindig ugrásra kész. Mindezt azzal magyarázza, hogy „nem fogadnak szót neki a lábai.....”

Pedagóguspróba

Nem mintagyerek. Olyan, akivel maximum túl lehet élni a mindennapokat...... Porcelánboltba nem vinném, sem esküvőre, sem moziba, játszóházba is csak hosszas, rituálénak beillő eligazítás után....Olyan rosszcsont, hogy egyetlen szerencséje, hogy mindig rakoncátlan báj ül az arcán, édes a hangja és annyira cukorfalat, amit nem lehet szavakkal leírni.  Ja, és hogy az enyém. Kétségkívül megtanított a türelemre, de elintézte azt is, hogy soha ne gondoljak többé a gyermekvállalásra..... Szóval a kölyök imádnivalóan rosszcsont, csalafinta és eszes. Pedagóguspróbáló alkat....

„Hogy tud vigyázni ránk az angyalka, ha nincs is lába?”  Fotós: Hajnal Dóra

Mátééknál a „Milyen volt az óvodában”– beszélgetés így zajlik:

– Megszidtak ma?

– Igen, (szinte mindig ez a válasz...) mert elvette a Zsoltika a kedvenc ütőmet....A szikla ütőt. Ami darabokra töri a sziklákat.

– Ha a Zsoltika vette el az ütőt, miért téged szidtak meg?

– Mert....mert, mert...

– Hogy szidtak meg?

– Azt szólták, hogy ne legyek irigy.

– És, irigy vagy?

– Nem. Leraktam, de megint elvettem.

– Akkor tényleg irigy vagy?

– Igen!

– Mért vagy irigy?

– Nem vagyok irigy....

A kávé és a csípősvíz 

„Kávét nem ihatok, mert nem vagyok olyan hatalmas. Csak apukám hatalmas... Anyukám csak kicsit hatalmas, mert egy picit még nem nőtt fel annyira. Én csak csípősvizet (ásványvizet) ihatok....”

Amikor nem fogadnak szót a lábak

Hullócsillagveszély

Vigyázzunk, mert a hulló csillag leesik az utcára, rápattog az útra és megégeti az autónkat a ház előtt....

A Boszorkány és a varázsTálca

 

Az egyik zsarolásra alkalmas szereplő a mindennapokban a Boszorkány, ami jön, ha Máté rosszalkodik.

– Milyen a Boszorkány? Máté: Fekete a pulcsija és nagyon csúnya! Átvarázsol békává vagy nyuszikává, mert van varázstálcája...


Ha tetszett az összeállítás, akkor ne hagyja ki a nyolcéves Máté és nagyapja kalandjait a Szelimsárkánnyal, és azt se, ahogy az ötéves Zora két perc alatt pipacspiros-zavarba ejti náluk vendégeskedő nagynénjét.

Az ön gyermekének is van mondanivalója? Írja meg nekünk a [email protected] címre, hogy betehessük a következő válogatásunkba!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában