hontalanul

2017.11.17. 17:31

Teajárat és konténer: amik télen életeket menthetnek

Idén Tatabánya önkormányzata is hathatósan támogatja az Utcai Szociális Segítők Egyesülete krízisautó szolgáltatását, amely november elsejével indult.

Petrik József

A nappali melegedőkben és az éjszakai szálláshelyeken ételt és meleg italt is kaphatnak a rászorulók

Fotó: Mazán Tibor

Csípősek a hajnalok, hidegek a nappalok és fagyosak az éjszakák. Mostanában már nehéz idők járnak a fedél nélküliekre, az otthontalanokra. Ilyenkor jól jön nekik egy pohár forró tea, néhány szem gyümölcs, egy tál meleg étel, néhány óra valamilyen melegedőben. Nem hogy jól jön, de olykor életet menthet...

November elsejétől indul a hajléktalanok számára a krízisellátás. Ebbe beletartozik az úgynevezett teajárat, amely a megyeszékhely mellett Tatán, Oroszlányban és Komáromban is forró itallal kínálja, látja el a rászorulókat. Emellett zöldséget, gyümölcsöt, pékárut és multivitamint is kapnak az otthontalanok.

– Tavaly novemberhez képest az egyesületünkkel kapcsolatban lévő fedél nélküliek száma húsz százalékkal csökkent, és emellett emelkedik azok száma, akik igénybe veszik az éjjeli menedékhelyeket – mondja Balatoni Ágnes, az Utcai Szociális Segítők Egyesülete elnöke. – De így is akadnak ötvenen–hatvanan, akik a szabad ég alatt, távhővezetékek tövében, bokrokban töltik az éjszakákat. Esetleg elhagyott légópincében, saját maguk eszkábálta kalyibában…

A városi fenntartású VI-os telepi Hegyi út 20. szám alatti menedék 38 férőhelyes, míg az egyesület úgynevezett konténerében, a Táncsics úton 23-an férnek el.

A nappali melegedőkben és az éjszakai szálláshelyeken ételt és meleg italt is kaphatnak a rászorulók
Fotós: Mazán Tibor

– A teajáratot minden hajléktalan ismeri, Tatabányán például naponta 100–110 fedél nélküli kap tőlünk fél liter meleg italt – jegyzi meg Balatoni Ágnes. – A krízisautó szolgálat feladata viszont a közterületen élők ellátása, illetve az intézménybe, szükség esetén kórházba szállítása. Sok esetben – nem túlzó, de – kollégáink életet mentenek. Örömünkre, ebben az esztendőben már az önkormányzat is támogatja ezt a tevékenységünket. A két intézményben, sikeres uniós pályázatunknak köszönhetően, már leveshez és főételhez is hozzájuthatnak a szállást igénybe vevők.

Az egyesület elnöke azt is elárulta, hogy mégis akadnak, akik nem veszik igénybe ezt a fajta segítséget. Sokan olyan régen élnek már a társadalom peremén, hogy 2–3 nap alatt lehetetlen őket újra szocializálni. „Zártak” a társas kapcsolatokra, képtelenek az egymáshoz való alkalmazkodásra…

– Pedig nekünk az elsődleges célunk, hogy visszavezessük az otthontalanokat a társadalomba – emeli ki a szakember. – Mondhatnám azt is, hogy a próbálkozásaink sikeresek, hiszen az érintettek majd’ ötven százaléka elfogadja a felkínált lehetőséget, miközben ezen a téren az országos átlag 20–30 százalék.

Komplex támogatások és fejlesztések

Az egyesület az elesettek felkarolására különböző pályázatokat hív segítségül, amelyek lényege a komplex segítség lakhatási támogatással, szakképzéssel, személyiségfejlesztő tréningekkel, hogy ismét hitet adjanak a rászorulóknak. Miközben csökken a hajléktalanok száma, egyre inkább romlik az egészségi állapotuk, így nagyobb odafigyelést igényelnek. Ellátásukról a helyi kórházzal is egyeztettek, és kidolgoztak egy új eljárási rendszert. Fontos cél lehet még, Tatabányán egy speciális intézmény, egy lábadozó felállítása, kialakítása, ahol a kórházi kezelés után a hajléktalanok felépülhetnek, mert ez az utcán sokkal nehezebb vagy lehetetlen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában