A biztonság közös ügy

2017.11.26. 07:19

Jelesre értékelték rendőreink munkáját

Címkék#Tata

Komárom-Esztergom megyében országosan a második legkevesebb a százezer lakosra jutó bűncselekmények száma. Hogy ez így is maradjon, Bencsik János fővédnöksége mellett szakmai műhelybeszélgetést tartottak Tatán.

Petrik József

A rendőr ítéli meg, képes-e a biciklista a biztonságos közlekedésre

Szakembereknek rendeztek vagyon- és biztonságvédelmi konferenciát, amelynek fővédnöke Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője volt. A műhelybeszélgetésen a rendőrség magas rangú képviselői mellett a Derik Hungária Biztonságvédelmi és Magánnyomozó Kft. vezetői is részt vettek.

Bencsik János köszöntője elején a szakmai tanácskozás szlogenjét idézte, miszerint: „a biztonság közös ügyünk”. Majd kiemelte – visszakanyarodva a ’90 évek elejéhez, amikor tízezer munkanélküli volt a megyeszékhelyen –, hogy a foglalkoztatás, a megélhetésen túl, szintén biztonsági kérdés. Ezt követően szólt a rendvédelmi szervek és a magán biztonsági szolgálatok együttműködésének fontosságáról. Mert így tovább erősíthető, hogy a Tatai-medence biztonságos hely.

A megyei rendőr-főkapitány bűnügyi, szakmai helyettese, dr. Reinhoffer Csaba ezredes szűkebb hazánk 2010–2017 közötti időszakának bűnügyi helyzetéről adott átfogó képet. A főtiszt hangsúlyozta, nyolc év leforgása alatt negyedére csökkent a regisztrált bűncselekmények száma megyénkben. Ez a területünkön működő hét kapitányság közös erőfeszítéseinek eredménye. Eközben pedig a nyomozás eredményességi mutatói jelentősen javultak.

– A lopások és lakásbetörések azok a bűncselekmények, amelyek leginkább befolyásolják az emberek szubjektív biztonságérzetét – fogalmazott dr. Reinhoffer Csaba. – Ez érthető, hiszen egy lakásbetörésnél az intim szféránkba hatolnak be. De hasonló a lakosság megítélése a gépkocsik feltöréséről vagy ellopásáról is. Ez a bűncselekmény-kategória az elmúlt években szintén jócskán lecsökkent.

A rendőr ezredes szólt arról is, hogy a szervezetük munkáját nagyban segítik a közterületeken egyre gyakrabban telepített kamerarendszerek is. Ezzel kapcsolatban a főkapitány helyettese azt is elmondta, hogy inkább kevesebb, de „nagyobb tudású” berendezéseket érdemes a településeken felállítani.

A fórumon azt is megtudhattuk, hogy miként minősítik – egy 1-től 5-ig terjedő skálán – a települések a náluk, a körzetükben tevékenykedő rendőrök munkáját. 2010-ben ez az „osztályzat” 3,99 volt, tavaly viszont meghaladta a 4,5-öt. Bizonyára ez összefügg azzal is, hogy a közterületen elkövetett bűncselekmények számát is sikerült a felére redukálni...

Algoritmusok a vagyonvédelemben

Rigó Péter, a Derik Kft. cégvezetője Algoritmusok a vagyonvédelemben című eladása egyebek mellett arra mutatott rá, miként lehet kihasználni a 21. századi informatikai lehetőségeket és technikai rendszereket akár teljesen távmenedzselten. Az algoritmusok azokat a lehetséges lépéseket jelentik, amelyek elősegítik, hogy komplex szolgáltatást nyújtsanak az őrzés, a riasztó-, kamera-, beléptetőrendszerek területén egyaránt. Ehhez azonban az is elengedhetetlen, hogy ezek a cégek, illetve a munkatársaik az adatokat valóban adatként kezeljék. Megoldásként a biztonsági rendszerek állapotának folyamatos ellenőrzése mellett a digitális napló javasolható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában