patika

2017.11.07. 07:34

Gördülékenyebbé teheti a betegellátást az e-recept

Már éles helyzetben is működik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT), az egészségügyi ágazat intézményeit és szolgáltatóit összekötő kommunikációs platform. A kezdeti nehézségek után lényegesen egyszerűbbé és átláthatóbbá válik majd a betegek ellátása, és a papír alapú receptet 2018-tól az e-recept váltja majd fel.

Körtvélyfáy Dina

Fekete Ildikó mutatja azt a speciális terminált, amely leolvassa a személyigazolvány adatait

Fotó: Hagymási Bence

Az EESZT rendszer bevezetése ugyan még kisebb fennakadásokat okoz, de idővel gyorsabbá, biztonságosabbá válik majd általa az egészségügyi ellátás. A kezelőorvos számára több adat áll majd rendelkezésre, hiszen az új rendszerbe a páciens minden betegsége, és arra kapott gyógyszere felkerül, így könnyebben állíthat majd fel pontos diagnózist. A betegnek is egyszerűbb dolga lesz, mert nem kell a leleteit minden egyes vizsgálatra magával vinnie, ugyanis az elektronikus rendszerben ezek is megtalálhatóak lesznek majd. A patikákban csak az e-receptadatokhoz férhetnek hozzá a gyógyszerészek és a gyógyszertári szakasszisztensek.

Megyénkben több háziorvos jelezte, hogy egyelőre nem érkezett meg hozzájuk az e-recept felírásához szükséges terminál, sokan csak a napokban vesznek majd részt az ehhez kapcsolódó továbbképzésen. Ám a Levendula Gyógyszertárban már üzembe helyezték az új gépeket és két e-recepttel érkező betegük is akadt.

Fekete Ildikó, a gyógyszertár vezetője elmondta, hogy a rendszerrel az első pár órában országszerte akadtak problémák, de utána rendesen működött az EESZT. Az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében érdemes lehet kezdetben a papíralapú receptet is elhozni.

Fekete Ildikó mutatja azt a speciális terminált, amely leolvassa a személyigazolvány adatait
Fotós: Hagymási Bence

A gyógyszerekhez személyi igazolvánnyal és taj-kártyával lehet hozzájutni papíralapú recept nélkül, vagy e-személyivel veheti még át a vásárló a terméket, melyet minden kormányablaknál ki lehet váltani. Ennek használatakor a taj-kártyát sem kell majd bemutatni.

Egy év múlva már csak az e-recepteket fogadják el a patikákban, a hozzátartozók ekkortól csak meghatalmazással vehetik át a beteg gyógyszereit.

Az EESZT-kapcsolat hiánya semmilyen esetben sem gátolja a betegellátást, vagy a gyógyszerkiváltást. Amennyiben a gyógyszertár nem éri el az EESZT rendszerét és nem tudja lekérni a receptadatokat, a felírt készítményt a teljes adattartalmú papír felírási igazolás ellenében kiadhatja, pont úgy, amint jelenleg a papírvények esetében történik.

Több adat áll az orvos rendelkezésére

Az e-receptek kiváltásával felgyorsulhat a kiszolgálás a gyógyszertárakban. Ugyanez várható az e-beutalóval érkező betegek ellátása esetén a szakellátó intézményeknél, sőt, a fogadó intézmény előre felkészülhet a beteg ellátására az e-beutaló adatok alapján. Az ellátás időtartama is lerövidülhet, mivel a kezelőorvos pár kattintással megismerheti a betegadatokat, korábbi vizsgálati eredményeket, így a beteg aktuális állapota és panasza már sokkal több információt jelenthet számára, a kórelőzmények „nyomozására” fordított időt így szintén meg lehet spórolni. A rendszer úgy lett kialakítva, hogy folyamatosan fejleszthető legyen. Később újabb szolgáltatások integrálhatóak majd be, így folyamatosan bővülhet a lakosság kényelmét biztosító szolgáltatások köre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában