Helyi közélet

2017.07.14. 08:04

Kocson már megint tolják a kocsikat

A 19. Kocsi Kocsitoló Fesztivál nemcsak kocsitolással várja az érdeklődőket a hét végén.

Petrik J.

Majd’ húsz éve, amikor kitalálták, hogy a település hagyományaira alapozva kocsitolóversenyt szerveznek. Ekkor aligha gondolták az ötletgazdák, hogy egyszer még nemzetközivé forrja ki magát a kis helyi program. A mostani hétvégén már tizenkilencedszer mérik össze a kocsitoló csapatok erejüket. Miközben a rangos rendezvény háromnapossá változott, és színvonalas programjainak, kiállításainak, bemutatóinak és különböző vetélkedőinek köszönhetően a megye kulturális és sportéletének is jeles eseménye lett.

A kocsi eseménysorozat július 14-én kezdődik kiállításokkal, focitornával és egyéb kísérő rendezvényekkel. Szombaton főző- és horgászverseny színesíti a fesztivált, de tárt ajtókkal várja az érdeklődőket a Kocsi Múzeum is, miközben dalkörök és táncegyüttesek váltják egymást a pódiumon. A Faluházban és környékén megtalálhatjuk a települések korzóját, a kézművesek és helyi termelők kirakodóvásárát, sőt még kovácsbemutató is lesz.

Aztán délután 4 órakor egy néhány éve kiagyalt viadal veszi kezdetét, a gladiátorfutam, amely során egyetlen „gladiátor” húzza, vonja vagy éppen tolja be a szekeret a célba, azaz egyedül teljesíti a másnapi, névadó verseny távját. A hölgycsapatok pedig az amazonfutáson bizonyíthatják erejüket. Majd a gézengúzfutam következik, amelyen mindenki a maga alkotta közlekedési eszközzel száll harcba az elsőségért.

A fesztivál fénypontja persze most is a kocsitolás lesz, amely vasárnap 16 órakor kezdődik. Egy ideje nemzetközi lett ez a mutatvány, hiszen a község testvértelepülései is gyakran indultak ezen erőpróbán. Ezen a hétvégén sem lesz másképp. A honi erős fiúk mellett csapatot indít a felvidéki Madar község, az olasz Montebelluna, a német Oberkochen és a francia Steibach település is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában