strandkörkép

2017.07.06. 13:24

Ismét jön a kánikula – mutatjuk, hol élheti túl!

Forró napokon vagyunk túl, ám a kissé „hűvösebb” időszak után újra igazi strandidőt emlegetnek az időjósok. A forróságot sokan a vízparton akarják átvészelni, nekik szól következő összeállításunk, amelyben megyénk strandjait és szabad vizeit gyűjtöttük össze egy csokorba. Csobbanjanak kedvükre!

Kovács Csilla

Csolnok

Itt található a tizenöt éve átadott tanuszoda, amelyet főleg az óvodások és iskolás korú gyerekek használnak, de a felnőttek is szeretnek idejárni kikapcsolódni. Az intézménybe a környező települések lakói is szívesen ellátogatnak. Egy medencéjük van, amely általában 30–31 fokos. A vízmélység 90–180 centiméter között van. Naponta 16–20 óra között vannak nyitva, szombaton 14–20 óra között. A felnőtt jegy 800 forintba, a diák és nyugdíjas 600 forintba kerül. Kiegészítő szolgáltatásként szauna vehető igénybe.

Dorog

A bányászvárosban az a Nipl Stefánia Uszoda várja a fürdőzőket, amely idén megszerezte a Magyar Fürdőszövetség háromcsillagos Nemzeti Tanúsító Védjegyét, elsőként a megyében. A gyerekeket egy tanmedencével, a nagyobbakat úszómedencével invitálják. A medencék hőfokáról a recepción vagy telefonon tudnak felvilágosítást adni. Folyamatos rendezvényekkel csábítják a látogatókat: lesz náluk Fürdők Éjszakája, Lady’s Day, szaunaszombat és gasztronapok is. Aki egy egész napot akar náluk eltölteni, strandeszközöket is bérelhet, vívhat egy meccset a strandröplabda pályán és gyúrhat a fitneszparkban. A felnőtt jegy 1250 forint, a diákjegy 980, a gyermek és nyugdíjas jegy pedig 730. Délután 17 órától kedvezményes jegyeket kínálnak.

Esztergom

Az Aquaszigetre térhetnek be a látogatók, amely fedett élményfürdő és kültéri strand együtt. A kinti részen úszómedence, pihenő medence, gyermekmedence, élménymedence és csúszda is megtalálható. A sport szerelmesei kikapcsolódhatnak a röplabdapályán, a gyerekek pedig egy gyönyörű játszótéren vezethetik le az energiájukat. Aki inkább relaxálni szeretne, az választhat a szaunák, masszázsok és pezsgőmedencék között. A felnőtt jegy 3200 forint, a gyerek-nyugdíjas-diákjegy pedig 1500. Itt 16 órától válthatók meg a kedvezményes jegyek.

Esztergom másik kedvelt helye a Szent István Strandfürdő. Az ikonikus helyen már 1912 óta várják az úszni vágyókat. Itt nincs csúszda, élményfürdő vagy egyéb cicoma, van helyette nyugalom, kellemes környezet, csend és pihenési lehetőség. Reggel 6 órától várják a strandolókat 19 óráig. A felnőtt jegy 1100 forintba került a nyugdíjas és diák jegy 800 forint. 16 óra 30 után olcsóbban juthatunk be.

A fürdőzés során is tartsuk be azokat az óvintézkedéseket, amelyek segítségével biztonságban tudhatjuk magunkat és családtagjainkat. Mindig legyen nálunk hűtött innivaló, amelyből folyamatosan tudunk kortyolni. A gyerekek hajlamosan elfelejtkezni a szomjúságról, ezért kínáljuk őket gyakrabban. Kerüljük az alkoholos és a koffein tartalmú italok fogyasztását. A déli órákban kerüljük a közvetlen, tűző napfényt, ha tehetjük 11 és 15 óra között vonuljunk árnyékba. Az extrém sugárzás miatt bőrünket még az árnyékban is védjük megfelelő védőfaktorú naptejjel. Viseljünk kalapot és napszemüveget, hogy megóvjuk szervezetünket a túlmelegedéstől. Felhevült testtel soha ne ugorjunk közvetlenül a vízbe.

Esztergom-Kertváros és Dorog határában található a Palatinus-tó, amely két fürdőzési lehetőséget is kínál. Az egyik a Palatinus Strand, amely olcsó áraival és szolgáltatásaival hívja fel magára a figyelmet. A hely a búvárok egyik kedvelt célpontja, hiszen itt található a búvárbázis, ahol felújított pályával várják a merülés szerelmeseit. Hétköznap 9 és 19 óra, hétvégén 9 és 20 óra között vannak nyitva. A felnőtt belépőjegy 400 forint, a gyermek 100 forint. 16 órától pedig 300 forintos kedvezményes jeggyel juthatunk be.

A másik az Öböl Music Beach, ami főleg a fiatalok és a bulizni vágyók célpontja. Saját bevallásuk szerint homokos part, zene, szórakozás vár arra, aki betér ide. A gyerekeknek külön rész van elkerítve, ahol biztonságosan pancsolhatnak. Idén újranyitották az Öbölbeach Búvár Centert, ahol vadonatúj pályát csodálhatnak meg a vízi világ iránt érdeklődők. Kiegészítő rendezvényként lesz nyáron Pala-átúszás, -futás, Crysler- és VW-találkozó. Hétköznap 10 és 20 óra között, hétvégén 9 és 20 óra tartanak nyitva, belépőjegy mindenkinek 400 forint, a 12 év alatti gyerekeknek ingyenes.

Komárom

A Brigetio Gyógyfürdőbe térhetnek be a csobbanni vágyók. Az itt megtalált 62 fokos termálvizet 1967-ben nyilvánították gyógyvízzé, így a fürdő ötven éve várja a kikapcsolódni és gyógyulni vágyókat. A kicsiket külön gyermekvilág és élménymedence, a felnőtteket úszómedence csábítja. Itt is igénybe vehetünk egyéb szolgáltatásokat, kipróbálhatjuk a szaunát, a gyógykezeléseket és különböző masszázsfajtákat is. Egész nyáron rendezvényekkel színesítik a programot, lesz éjszakai fürdőzés, főzőverseny és sportbörze is. A fürdő mellett kemping is található, így aki néhány napot itt szeretne tölteni, annak sincs akadálya. A felnőtt napijegyért 1800 forintot kell fizetni, a nyugdíjas és diák jegy 1450 forintba kerül, a gyermekjegy 300 forint. Komáromi lakosok és zárás előtt érkezők külön kedvezményben részesülnek.

Komárom másik fürdője a WF Szabadidőpark, amely szlogenjük szerint több mint egy strand. A 28 hektáros parkban árnyat adó fák között sportmedencék, gyermek- és családi medencék, óriáscsúszda található. A termálvizes élménymedencében kicsi és nagy egyaránt jól szórakozhat. A sportolás szerelmesei az aszfaltos és homokos focipályán és strandröplabdapályán kapcsolódhatnak ki. Itt is található kemping, ahol sátorhelyek és faházak közül választhatnak maguknak az utazók. A horgászok is bátran induljanak el, hiszen itt festői környezetben tudnak pecázni és feltöltődni. A felnőtt napijegy 1400 forint, a diák és nyugdíjas 1100, 4 éves kor alatt ingyenes.

Oroszlány

Az uszodában egy úszómedence, egy élménymedence és egy gyermekmedence várja a fürdőzőket, de természetesen kinti fürdési lehetőség is van. A családias, kellemes környezetben igazán kipihenhetjük magunkat és felfrissülhetünk. Az intézmény hétköznap 6 órától, hétvégén 7 órától 21 óráig várja a látogatókat. A felnőtt jegy 1290 forint, a diák és nyugdíjas 990, 3 éves kor alatt ingyenes.

Tata

A vizek városában a Fényes Strandfürdőbe térhetnek be az érdeklődők. A mintegy 30 hektáros természetvédelmi területen több mint százéves múltra tekint vissza a fürdő. Van itt katonai medence, amorf formájú medence, sport és gyermekmedence is. Szezonban 10 és 20 óra között vannak nyitva. A strandra a felnőtt jegy 1500 forint, a diák és nyugdíjas 1000 forintba kerül. Tata kártyával rendelkezők extra kedvezményekben részesülnek. Aki elfárad a fürdőzésben, látogasson el a szomszédban fekvő Fényes Tanösvényre, ahol tizennyolc állomáson keresztül ismerkedhet meg a fürdő területének természeti kincseivel. A kaland izgalmasnak ígérkezik, hiszen önállóan, kötélhídon és csónakkal járhatják be a tanösvényt.

Tatabánya

A Gyémántfürdő megyeszerte híres, hiszen egy helyen van élményfürdő, uszoda és strand. A beltéri élménymedencék és csúszdák mellett a nyári szezonban népszerű a hullámmedence és a pancsoló is. A gyerekeket interaktív játszópark is várja, amíg a szülők egy kellemes masszázson vesznek részt. Nyáron 9 és 20 óra között vannak nyitva. A felnőttek hétköznap 2500 forintért, a diákok és nyugdíjasok 1800 forintért vehetik igénybe a szolgáltatásokat. Hétvégén ugyanezért 2800 forint és 2000 forintos jegyet válthatnak.

Sokan vannak, akik a veszélyre fittyet hányva olyan helyeken keresik a felfrissülést, ahol tilos fürdőzni. Ezek a mutatványok gyakran tragédiával végződnek. Tilos horgásztavakban, bányatavakban fürdeni! Ezeken a helyeken a víz hirtelen mélyül és tele lehet olyan hideg vízű áramlatokkal, amelyeket a felforrósodott szervezet sokként él meg. Tilos fürdeni a Dunában Süttő–Nyerges–Lábatlan körzetében, mivel a folyó itt olyan gyors sodrású, hogy pillanatok alatt bekövetkezhet egy baleset. Pilismarót térségében a víz már csendesebben folyik, itt kialakult a Duna-parton egy fürdőhely, amit azonban mindenki csak saját felelősségre használhat! A tatai Öreg-tó vize megfelelő a fürdőzésre, de a strandoláshoz szükséges infrastruktúra nem áll rendelkezésre, ezért ott kijelölt fürdőhely nincs, mindenki csak saját felelősségre mehet bele a vízbe.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában