Tatabánya

2017.07.12. 13:34

Piacot nyitottak a mozgáskorlátozottak

A mozgáskorlátozottak megyei szervezete és támogató szolgálata tatabányai székhelyének udvara minden hét csütörtökjén közösségi, kistermelő piaccá változik.

Petrik J.

Fotó: Hagymási Bence

Nem volt ez másképp tegnap sem. A féltető nyújtotta árnyékban gyümölcsöt, sajtot, tojást, mézet, füstölt árukat és tejet is kínáltak. Ahogy telt-múlt az idő, úgy lett egyre élénkebb a forgalom. A kezdetekről és a „piaci helyzetről” Válóczi Ferenccel, a szervezet elnökhelyettesével beszélgettünk.

– A ház mögötti jókora rehabilitációs kertészetből nőtte ki magát a Gördülő Paradicsomkert Szociális Szövetkezet – mondja az elnökhelyettes. – Az ötlet is innen datálódik, hogy egészséges élelmiszereket kínáljunk, amelyek kézműves termékek. Itt csak őstermelők, illetve a sajt termékeiket feldolgozó gazdák, gazdasszonyok árusíthatnak és árusítanak.

Alkalmanként hat-nyolc kis- és őstermelő árulja itt portékáját. A megyeszékhely nagyjából negyven kilométeres körzetéből jönnek a piacozók. Most is volt itt Naszályról, Szomorról, Kecskédről, Dióspusztáról és Tatabányáról is „eladó”.

– Csütörtökönként van, hogy ötvenen-hatvanan is

felkeresik ezt a kis piacot – említi Pál Zsuzsanna kertészmérnök. – Én már több mint egy esztendeje felügyelem a rehabilitációs kertünket, és koordinálom a megrendeléseket. Értesítem az ügyfeleinket és a gazdákat is. Ennek is köszönhetően megy ma már minden ilyen gördülékenyen.

Eközben mellettünk két hölgy a sajtokat mustrálja. Egy fiatalember pedig nagy köteg répát igyekszik cekkerébe gyömöszölni. Mi leginkább a kecskédi Németh Ferencné, Teréz – aki éppen tegnap lett nagymama – standja előtt csábulunk el, ami nem véletlen, hiszen a füstölt sonka és a húsos szalonna illata hívogatóbb, mint a zelleré...

– Az elmúlt év végétől járok ide árulni – jegyzi meg Terike. – Az elnökhelyettes kért meg, hogy költözzek át ide az újvárosi piacról. Nem bántam meg. Itt csak saját magunk termelte húsféket árusítunk, amit magunk is dolgozunk fel. Semmihez nem használunk adalékanyagokat, tartósítószereket. Minden nagyanyáink receptje alapján készül.

Mindez bizonyítandó Terike egy karika füstölt kolbászt „belénk is tukmál”. Nagyon finom.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában