fesztivál

2017.07.19. 14:36

A rekordok Szigete jöhet a jubileumi bulin

Repül az idő, néhány nap múlva újra itt van Magyarország legnagyobb turisztikai attrakciója, a Sziget. Az idén 25. alkalommal megszervezett fesztiválra 52 országból érkeznek fellépők és több mint ezer programot élhetnek át a szigetlakók, akik között már csak a kis földrajzi távolság miatt is lesz bőven résztvevő szűkebb pátriánkból.

Takács Zoltán

Évről-évre garantált a jó hangulat a fesztiválon

Forrás: sziget.hu

Fotó: Csudai Sándor

Az augusztus 9. és 16. közötti Sziget fellépői között lesz mások mellett Pink, PJ Harvey, Wiz Khalifa, a Kasabian, a Chainsmokers, Jamie Cullum, a Kensington, DJ Shadow, a Bad Religion, a GusGus, az Interpol, Goran Bregovic, a Klezmatics és a Tamikrest, valamint természetesen a teljes hazai élmezőny.

Érdekesség, hogy nagyszabású koncerttel emlékeznek meg barátai, kollégái és pályatársai a tavaly elhunyt Somló Tamásról: a néhai zenész életművének legmarkánsabb darabjait felvonultató Somló Cirqsz a Sziget Fesztivál mínusz 1. napján, augusztus 9-én várja az érdeklődőket a Magic Mirror sátorban.

A nem zenei programok közül kiemelkedik a Nagy Utcaszínház, amelyet idén az argentin-spanyol Aerial Jockey Strada és a francia Collectif Arbuste társulat hoz el. A Cirque du Sziget sátra ezer férőhelyesre bővül, itt mutatják be műsorukat a Baross Imre Artistaképző tanulói, a spanyol Compania Vavel Circus, a kanadai Machine de Cirque, illetve a Cirque Alfonse.

Megyeri Márton, a The Biebers turnémenedzsere a kemma.hu-nak úgy fogalmazott, mindenképpen példaértékűnek tartja a fesztivált. Kiemelte, hogy a fesztiválozók rengeteg nem zenei programra számíthatnak, az utcaszínházak, a tematikus színpadok vagy a Civil Sziget mind tartalmas elfoglaltságot kínál.

Gerendai Károly főszervező elárulta, hogy míg 1993-ban 26 milliós költségvetésből gazdálkodtak a szervezők, addig a jubileumi fesztivál 6,3 milliárd forintból áll össze. A tavalyi Szigetet mintegy 5,7 milliárd forintból sikerült kihozni, vagyis idén nagyjából 12 százalékkal növekednek a kiadások. Ám míg a kezdeti évek veszteségesek voltak, most nyereséggel számolnak a szervezők.

Pink az idei Sziget Fesztivál egyik legnagyobb húzóneve
Forrás: boardwalk-empire.hu

A Világgazdaságnak Kádár Tamás, a fesztivál operatív vezetője elmondta, hogy a bevétel hétmilliárd forint körül alakulhat, és a rendezők 10 százalékos nyereséggel számolnak. A bevétel legnagyobb része, mintegy 85 százaléka a jegyek értékesítéséből folyhat be, tíz százalékát teszik ki a szponzori bevételek, amihez jönnek még az egyéb források, az állami támogatás mértéke pedig nem éri el az egy százalékot.

A Sziget látványvilága nemzetközi viszonylatban is különleges, látványos, és idén próbálják még színesebbé tenni. Ezzel elképzelhető a tavalyi 496 ezres látogatócsúcs felülmúlása is.

Lesz technológiai újítás is, mégpedig a fizetési rendszerben: a Sziget applikáción keresztül díjtalanul lehet feltölteni a fesztiválkártyát, amihez rögtön a belépésnél, sorbanállás nélkül hozzá lehet jutni. Jelen lesz a Szigeten a legelterjedtebb globális üzenetküldő alkalmazás, a Viber is, amely Mission: Szitizen című küldetésével nyújt hasznos információkat a felhasználóknak a Szigetről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában