Átverés

2024.04.23. 13:22

SMS-t kaptál a postától vagy egy csomagküldő cégtől? Kamu az egész!

Még mindig adathalász SMS-eket küldenek ismeretlenek a Magyar Posta és csomagküldő szolgáltatással foglalkozó cégek nevében. Nagy bajba kerülhet, aki bedől a telefonos átverésnek. Bankkártyaadatai és a bankszámláján lévő pénz is veszélybe kerül, ha a hivatkozásokra kattint.

Kemma.hu

Csak egy sokféle telefonos átverés közül

Forrás: Kemma.hu

Továbbra is visszaélnek posta- és csomagküldő szolgáltatást végző cégek nevével, és ismeretlenek azt felhasználva igyekeznek megtéveszteni a lakosságot. A Komárom-Esztergom vármegyei rendőrség közösségi oldalán hívta fel a figyelmet a telefonos átverés veszélyeire.

kamu sms telefonos átverés
Csak egy sokféle telefonos átverés közül
Forrás: Kemma.hu

A hamis sms-ben általában csomag átvételéhez kérik a szállítási cím egyeztetését, vagy a díj kifizetését, esetleg fizetési késedelemmel kapcsolatos felszólítással fenyegetnek. Az adatok megadásához pedig még határidőt is szabnak.

Az üzenetben látható „Kattints ide”, „Fizessen online” vagy „Küldje el nekem a csomagot”, vagy „Erősítse meg címét”, "Csomagja kézbesítésre vár, kérjük, erősítse meg a vám befizetését", illetve hasonló feliratú linkre kattintva a hiszékeny címzett egy adathalász weboldalra kerül, az ott megadott adatok pedig a csalók birtokába jutnak, de még a bankszámlán lévő pénz is veszélybe kerülhet. Az is előfordulhat, hogy a link megnyitásával rosszindulatú, kártékony szoftvert telepítenek az eszközre.

A rendőrség és az érintett cégek is rendszeresen igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy mindig ellenőrizni kell a feladó e-mail címét vagy sms esetén a küldő telefonszámát, mert abból rögtön kiderülhet, hogy kamu üzenetet kaptunk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában