Negyedév

2024.04.13. 06:55

Lakástűz 2024-ben: 78 tűzeset, egy halott, öt sérült az eddigi mérleg

2024 első negyedévében összesen 78 alkalommal riasztották égő lakóépülethez a tűzoltókat Komárom-Esztergom vármegyében. Ezekben a lakástüzekben egy ember vesztette az életét, öten pedig megsérültek.

Kemma.hu

Az év első három hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához összesen több, mint 50 órára és 145 tűzoltójárműre volt szüksége a tűzoltóegységeknek. Összesen 1080 négyzetméternyi épített terület égett le, három otthon vált tűz miatt lakhatatlanná, emiatt hét embernek kellett átmenetileg elköltöznie – közölte a katasztrófavédelem.

Mint írták, a 78 tűzzel érintett épületek közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek az eszközök a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, és még van idő cselekedni. A tüzek jelentős hányada kéményből indult. De hét esetben konyhából, hét esetben pedig nappaliból, vagy hálószobából indult a tűz. A tűz legtöbbször elektromos problémára, a fűtés hibáira, nyílt láng használatára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza.

Lakástűz 2024-ben

A legnagyobb tűzeset január 17-én, Mocsán volt, ahol egy száz négyzetméteres családi ház és a mellette található melléképület tetőszerkezete összesen több, mint kétszáz négyzetméternyi területen égett. A helyszínen beavatkozó egységek összesen hét vízsugár bevetésével kerítették körül, majd oltották el a tüzet.

A leghosszabb beavatkozás március 20-án volt Dágon, az egységek itt négy órás munkával fékeztek meg egy többszintes családi házat is érintő tüzet. A katasztrófavédelem két esetben indított tűzvizsgálati eljárást a tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárása érdekében, négy épületnél pedig gázpalackok nehezítették az oltást.

A lakástüzek megelőzése érdekében tanácsos a konyhába, hálószobába és a nappaliba füstérzékelőt szerelni a mennyezetre. Olyan füstérzékelők is beszerezhetőek, amelyek füst esetén nemcsak hangosan sípolnak, hanem jelzést is küldenek az okostelefonra. Ez praktikus megoldás lehet idős, egyedül élő hozzátartozóink védelmére.

Az első negyedévben szén-monoxid miatt 9 alkalommal riasztották a tűzoltókat, az egyik esetben egy ember életét vesztette. Akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég, és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Az ilyen helyiségekben állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni, nem elegendő időnként szellőztetni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában