Csempész

2024.02.15. 06:48

Képeken a nagy fogás: több millió forint értékű csempészcigivel bukott le a férfi

A jövedéki termékre elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt indult ügyben a Tatabányai Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be a bolgár kamionos férfival szemben, aki cigarettát csempészett.

Kemma.hu

Rendesen megpakolta a járművét a csempész

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség

Dr. Horváth Sándortól, a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség sajtószóvivőjétől megtudtuk, hogy a vádirat szerint az elkövető bolgár állampolgárságú férfi, aki Bulgáriából Franciaországba vezette a tehergépjármű-szerelvényt, amelyben a raktér oldalfalainak rétegelt lemez burkolata alatt 1490 doboz bolgár zárjeggyel ellátott, hét különböző márkájú cigarettát szállított a Franciaországban való forgalomba hozatal céljából.

A NAV Bevetési Igazgatóságának járőre 2023. július 27-én ellenőrzés alá vonta a kamiont, amelyben az elrejtett cigarettát fellelte és lefoglalta.  A NAV jövedéki eljárásban a cigarettákat elkobozta, és 4 millió 662 ezer forint jövedéki bírságot szabott ki az elkövetővel szemben.

A jövedéki adóról szóló törvény szerint a másik tagállamban szabadforgalomba bocsátott jövedéki terméknek a kereskedelmi céllal belföldre szállítása adófizetési kötelezettséget keletkeztet.

Az egész jármű ki volt tömve a csempészáruval
Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség

A sofőr az EU-n belüli szállítás egyszerűsített kísérőokmányával nem rendelkezett, Magyarországra történő belépéskor az 1490 doboz cigaretta birtoklásával összesen 2 millió 331 ezer forint jövedéki- és általános forgalmi adófizetési kötelezettsége keletkezett, ezzel azonos vagyoni hátrányt okozott a magyar költségvetésnek.

Az ügyészség  az eljárás során egymillió forint összegű biztosíték letétbe helyezését engedélyezte, a vádiratban arra tett indítványt, hogy a Tatabányai Járásbíróság az elkövetővel szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben pénzbüntetést szabjon ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában