Elítélve

2024.02.02. 07:00

Játéknak indulhatott a komáromi targoncás horror? - évek óta nyoma sincs a koreai férfinak

A zsákba gyömöszölt férfi és a dél-koreai bántalmazója is elhagyta korábban az országot. Így az ő vallomásukat nem tudta már meghallgatni a bíróság.

Kemma.hu

Tanúk meghallgatása után megszületett a jogerős ítélet

Forrás: 24 Óra

Fotó: Goletz-Deák Viktória

Egy tanú meghallgatásával és perbeszédekkel ért végett annak a dél-koreai férfinak a tárgyalása a Tatabányai Törvényszéken, akit emberölési kísérlettel vádoltak, mert egy komáromi gyár építkezésén az ő utasítására sérült meg életveszélyesen az egyik mongol munkás. 

Játék előzhette meg a bajt?

Az utolsó tanúvallomást az a munkaellenőr tette, akit az eset után kihívtak a helyszínre. A férfi elmondta, hogy a koreai és a mongol munkások között korábban nem tapasztalt konfliktust, normális munkakapcsolatuk volt. A munkások nagyon sokat dolgoztak, amit néha kis bolondozással, viccelődéssel szakítottak meg. A targonca rudján húzódzkodtak, bújócskáztak, fogócskáztak. Az sem volt ritka, hogy két feladat között a raklapokon fekve aludtak. 

Szerinte elképzelhető, hogy ez vezetett a történtekhez is. A fiatal mongol férfi játéknak fogta fel a dolgot, elbújt és nem jött elő. Az építkezés hangjában pedig nem biztos, hogy meghallotta a targonca jelzését, hogy elindul. Mikor megérezte a rá nehezedő nyomást pedig már késő volt. 

Nem mozgott a takarófólia

A tárgyaláson részt vett a targonca vezetője, aki már korábban tett vallomást, így azt csak felelevenítették. A védőügyvédnek azonban volt egy további kérdése a tanúhoz. Azt szerette volna tudni, hogy amikor a targoncával ment a takaró felé, az mozgott-e, vagyis próbált-e szabadulni a munkás a zsákból. Erre a férfi határozottan állította, hogy nem, mozdulatlan volt.

Már csak a perbeszédek maradtak hátra. Az ügyész felidézte a sértett mongol fiú vallomását, amiben azt állította, hogy kényszerítette a koreai munkatársa, hogy bújjon a takarófóliába, amibe egyébként a szemetet szokták gyűjteni. Majd a ponyvát felhajtották és a koreai férfi egy másik mongol férfivel tartotta a tetejét, hogy ő ne tudjon kimászni belőle. Többször is próbálta kirúgni a tetejét, sikertelenül, így várt, hogy majd szólnak neki, ha kimehet. 

Nem sokon múlott az élete

A tanúvallomások szerint, ekkor jelezték a targoncásnak, hogy menjen oda és nyomja össze azt a zsákot, amiben a férfi tartózkodott. A sofőr azt hitte, hogy az eddigiekhez hasonlóan csak szemét van a takaróban. Ezért a zsákhoz irányította a targoncát, majd annak villáját felemelte, és azt a mintegy másfél méter magas csomagolóanyag fölé helyezte. Ezután a targonca villáit lefelé engedve megkezdte a zsák összelapítását. A nagy súlyú villa előbb a sértett fejéhez, majd a hátához ért és a föld felé nyomta, amire felkiáltott. Az ügyész kiemelte, hogy a targonca vezetője csak erre a kiálltásra hagyta abba a műveletet, a gép mellet álló vádlott egészen addig nem jelezte számára, hogy valaki lenne a zsákban. 

Végül a koreai vádlott és a mongol férfi ekkor kiszabadította a sértettet a takarófóliából, a targoncás pedig telefonon értesítette a mentőszolgálatot. A munkás súlyos sérüléseket szenvedett, alsó végtagjainak lebénultak. Ezután érkezett a helyszínre a munkaellenőr, akinek a tanúvallomása elhangzott a perbeszéd előtt. 

Többször is öngyilkos akart lenni

A védő is hosszan fejtette ki álláspontját. Többek között kifogásolta, hogy a legtöbb bizonyíték a sértett fél vallomásán alapul, illetve a koreai férfinek nem volt indoka megölni a mongol munkatársát. Kitért arra is, hogy a történtek után komoly kártérítési igényt nyújtott be a sérült a cég felé, amit bár először nem fogadtak el, végül mintegy 80 millió forintot kifizettek a számára. Információi szerint az országába visszatért mongol fiatalt a felesége elhagyta, és többször is megpróbált öngyilkos lenni. Így szerinte emberileg értető, hogy vallomásában valakit okolni akart a történtekért. 

A bírónak nem volt könnyű dolga, ugyanis mind a sértett, mind a vádlott közel egy évvel a történtek után visszatért a saját országába. Meghallgatni már nem tudták őket, ezért csak az elsődleges tanúvallomásaikat tudták figyelembe venni a tárgyalás alatt. Így a vádlott elméletileg nem is tudja, hogy az ügyészség indítványára már emberölés kísérletével vádolják. Ugyanis a nyomozás elején még csak foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés volt ellene a vád, amit el is ismert. Hiszen elmondása szerint is figyelmetlen volt, amikor nem vette észre, hogy a mongol fiú még mindig a zsákban van. Védőügyvéde azt kérte a bíróságtól, hogy kezeljék a korábbi vádaknak megfelelően az ügyet és ejtsék az emberölési kísérlet vádját.  

Végül a bíróság bűnösnek találta a dél koreai férfit és 8 év szabadságvesztésre ítélte, illetve 10 évre kiutasította az országból. Mivel az elítélt már évek óta nincs az országban és tartózkodási helye ismeretlen, feltehetően nemzetközi elfogatóparancsot adnak ki ellene. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában