Csalás bűntette

2024.01.10. 13:18

Ügyvédnek adva ki magát milliókat csalt ki áldozataiból: a komáromi bíróság dönt sorsáról

Az indítvány alapján a bíróság az elkövetőt ülésen meghallgatja, azt követően hozza meg végzését.

Kemma.hu

Dr. Horváth Sándor, a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség szóvivője arról tájékoztatta a Kemma.hu-t, hogy a nagyobb kárt okozó csalás bűntette miatt indult ügyben a Komáromi Járási Ügyészség indítványozta a letartóztatása három hónappal történő meghosszabbítását annak a férfinak, aki a magát valótlanul ügyvédnek kiadó megbízója cselekményében vett részt.

Az ügyészség indítványára a bíróság a 2023. július 13-án rendelte el a letartóztatást a terhelt  jelenlétének biztosítása, a bizonyítás megnehezítésének megakadályozása és a bűnismétlés megakadályozása érdekében. Az ügyészség indítványozta a letartóztatás idén április 13-ig történő meghosszabbítását. Az indítvány alapján a bíróság az elkövetőt ülésen meghallgatja, azt követően hozza meg végzését.

Az indítvány szerint egy férfi arról tájékoztatta a gyanúsítottat, hogy internetes telefonkönyvből idős sértetteket választ ki, akikkel telefonon keresztül felveszi a kapcsolatot, magát valótlanul ügyvédnek adja ki, és azt állítja, hogy a sértettek hozzátartozóját letartóztatták, azonban ő készpénz ellenében elintézi szabadlábra helyezésüket.  A gyanúsított ennek tudatában vállalta, hogy a megbízó által megtévesztett sértettekhez elutazik, átveszi tőlük a hozzátartozójuk szabadlábra helyezése érdekében átadott készpénzt, valamint ékszereket.

Az egyik esetben a megbízó 2023. június 20-án a komáromi 77 éves sértettel telefonon közölte, hogy a lányát letartóztatták, azonban ő ügyvéd, aki az ügyészi kapcsolatait kihasználva el tudja intézni, hogy a sértett gyermekét készpénz ellenében szabadlábra helyezzék. A hívás alapján a sértett magához vett félmillió forintot és 160 eurót, majd egy bankból  kétmillió forintot vett fel. A sértett a pénzt és az aranyláncát átadta az egyik elkövetőnek.

Egy másik esetben a megbízó 2023. június 28-án a tatai 81 éves sértettel telefonon közölte, hogy ügyvéd, és azt a valótlanságot állította, hogy a sértett gyermeke a komáromi fogdán tartózkodik őrizetben kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt, de kétmillió forint ellenében eltudja intézni, hogy kiengedjék. A sértett még aznap átadott az egyik elkövetőnek kétmillió forintot és körülbelül 500 ezer forintnak megfelelő aranyékszert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában