Büntetés

2024.01.05. 07:52

Bíróság elé álltak a hajléktalant összeverő oroszlányi fiúk

Az ügyben csütörtök délelőtt tartottak előkészítő ülést, ahol börtön várhat a két fiatal fiúra.

Goletz-DeáK Viktória

A Tatabányai törvényszék tájékoztatása szerint végre bíróság elé állhat az előkészítő ülésen az a két fiatal, akit azzal vádolnak, hogy brutálisan megvertek egy oroszlányi hajléktalant. A fiatalokat életveszélyt okozó testi sértés bűntettével vádolják.

A vádirat szerint a 2006-ban és 2009-ben született vádlottak 2022. november 15-én egy oroszlányi parkban szóváltásba kerültek a sértettel, kavicsokkal dobálták meg, csúnyán beszéltek vele, majd a II. rendű vádlott egy ággal, míg az I. rendű vádlott kézzel ütötte meg a padon ülő sértett arcát. Amikor a férfi felállt, az egyik támadó megrúgta őt, melytől a férfi elesett. 

A fiatalkorú vádlottak később egy bokros területen ismét találkoztak a sértettel, és a földön ülő férfit több alkalommal fejen ütötték és rúgták. A sértett kiabálni kezdett, mire a fiúk elszaladtak. Miután nem érkezett segítség, visszamentek hozzá és tovább bántalmazták a földön fekvő hajléktalant. A fiúk egy bottal ütlegelték őt, amikor megpróbált felkelni, több alkalommal megrúgták a hátát és a fejét. 

A férfi ismét kiabálni kezdett, mire a fiatalok elszaladtak. Nem sokkal később összetalálkoztak egyik ismerősükkel, akinek elmondták, hogy bántalmaztak egy férfit, majd együtt visszamentek a sértetthez, aki még mindig a földön feküdt. Megkérdezték, hogy hívjanak-e mentőt, de a férfi ezt nem kérte. Ekkor az I. rendű vádlott megrúgta a sértett fejét, mely rúgásról videófelvételt készített a telefonjával, majd magára hagyták a férfit. Végül egy közelben lakó személy észlelte a kiabálást, és értesítette a mentőszolgálatot. A támadó a rúgásról készült felvételt megmutatta több fiatalkorú ismerősének, majd törölte azt.

A férfi a bántalmazás következtében zúzódásos és horzsolásos sérüléseket, többszörös orrcsonttörést, valamint a koponyagödörben elhelyezkedő keményburok alatti vérzést, baloldali légmellet, sorozatos bordatörést szenvedett el, melyek súlyos, közvetetten életveszélyes sérülések. Dr. Horváth Sándor, a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője a Kemma.hu-nak elmondta, hogy az ügyészség a vádiratban mértékes indítványt terjesztett elő.

– Amennyiben az I. rendű vádlott az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, abban az esetben 1 év 6 hó tartamú fiatalkorúak fogházbüntetésére ítélje. A vádlott feltételes szabadságra bocsátásának legkorábbi időpontja a büntetés fele részének a kitöltését követő nap, és a feltétes szabadság tartama alatt pártfogó felügyelet alatt kell, hogy álljon. Továbbá iskolai tanulmányait folytatnia kell, amennyiben tanulmányait befejezi, létesítsen munkaviszonyt, valamint vegyen részt indulatkezelési tréningen, és rendelje el az elkövetőktől lefoglalt bot elkobzását – összegezte az indítványt a szóvivő.

– Amennyiben a II. rendű vádlott az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, abban az esetben bocsássa próbára 1 év 6 hónap időtartamra és pártfogói felügyelet alatt kell állnia. Ezentúl iskolai tanulmányokat folytasson és vegyen részt indulatkezelési tréningen, valamint rendelje el az elkövetőktől lefoglalt bot elkobzását – tette hozzá az ügyész. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában