Állatkínzás

2024.01.17. 09:48

Bicskanyitogató módon tartotta állatait a komáromi állatkínzó nő, most elnyerte méltó büntetését

Az állatkínzás vétsége miatt indult büntetőeljárás lefolytatását követően a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség közjogi szakága keresetlevelet nyújtott be a Tatabányai Törvényszékhez.

Kemma.hu

A keresetben azt indítványozták, hogy a bíróság az elkövetőt 3 évre tiltsa el az ebtartástól és a mezőgazdasági haszonállat tartástól.A Tatabányai Törvényszék az ügyészség keresetlevele alapján bírósági meghagyást bocsátott ki, amelyben az állatkínzás vétségének elkövetőjét 3 évre eltiltotta az ebtartástól és a mezőgazdasági haszonállat tartástól.

A bírósági meghagyással szemben sem az ügyész, sem az alperes nem élt ellentmondással, így az 2023. december 22-én jogerőssé vált. Az ügyben a Komáromi Járási Ügyészség vádirata alapján eljárva a Komáromi Járásbíróság 6 hónap, végrehajtásában 1 évre felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki azzal a nővel szemben, aki a gondozására bízott állatokat elhanyagolta, emiatt egy kutya elpusztult.

A tényállás szerint a nő 2020. szeptember 5-től azzal volt megbízva, hogy a komáromi ingatlanon tartott 4 darab csüngő malacot, valamint 3 darab kutyát gondozza. Az állatoknak két darab fa bódéban  és egy fa ketrecben való elhelyezése nem volt az  élettani szükségleteknek megfelelő, a mozgástér sem volt biztosítva. A nő az állatokat mintegy két és fél hónap alatt hiányosan és rendszertelenül etette, folyamatos, elegendő ivóvíz ellátásukról sem gondoskodott. 

A hiányos ellátás miatt az állatok kórosan lesoványodtak, izomsorvadás indult meg náluk, súlyos bőr-és szőrbetegségek alakultak ki, az egyik kutya el is pusztult. Két másik kutyának az ellátás hiányosságai, a tartási körülmények, az állatorvosi ellátás hiánya miatt bal oldali fekélyes szaruhártya gyulladása és kétoldali szemhéj gyulladása alakult ki. Az állatok nem megfelelő tartása olyan bánásmód, amely alkalmas arra, hogy az állatok maradandó egészségkárosodását, vagy elpusztulását okozza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában