Történetek

2023.11.15. 12:00

Az írás egyben terápia is - Baráth Viktória író-olvasó találkozót rendeztek Csolnokon

Írói válságok, sikeres kötetek és a regények főszereplői is szóba kerültek Csolnokon, a Kossuth Lajos Művelődési Ház és Könyvtárban, ahol az érdeklődők a minap Baráth Viktória írónővel találkozhattak. A jó hangulatú író-olvasó találkozón a közönség számos kérdésére is választ kaphatott.

Walczer Patrik

Baráth Viktória azt is elárulta, hogy rapszodikus viszonya van az írással

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

Az önkormányzat támogatásával megvalósult programon Turóczi Patrícia, a találkozó szervezője, A valóságon túl nevű blog szerzője beszélgetett Baráth Viktóriával, akinek régóta követi a munkásságát. Rögtön megtudhattuk, hogy az írónő kisgyermekként gyakran elképzelte, hogyan lehetne folytatni egy film, vagy sorozat cselekményét, netán előtörténetet talált ki hozzájuk.

Beszélt az egyik meghatározó álmáról is, mely aztán nem hagyta nyugodni: szintén továbbgondolta, hogy kik a szereplők, hogyan kerülhettek az álmába, milyen kapcsolatban állnak egymással, majd leírt mindent az álmával kapcsolatban és elkezdte összefűzni a történetet. Itt még nem sejtette, hogy lényegében könyvet ír, csak akkor döbbent rá, hogy eljutott írói pályája első fontos mérföldkövéhez, amikor felvette a kapcsolatot az Álomgyár kiadóval.

Baráth Viktória beszélt arról is, hogy az írók nehezen mondják ki, ha karrierjükben mindent elértek. Ő például folyamatosan képzi magát, lelkiismeretesen dolgozik és szeretné, ha mindig többet nyújthatna az olvasóinak. Szóba került az is, hogy vannak korábban félretett, leporolandó kéziratai, melyeket idővel újra elővesz, átolvas, hiszen sokszor így jön egy új gondolat, mellyel tovább tudja folytatni a cselekményt.

A népszerű író azt is megjegyezte, hogy általában a karaktereket könnyebb megformálnia, míg a cselekményt, a sztorit nehezebb kitalálni hozzá. De volt már rá példa – mint például Az igazság-sorozat esetében –, hogy az alaptörténet született meg hamarabb.

Baráth Viktória azt is elárulta: rapszodikus viszonya van az írással, előfordul, hogy egy-két hónapos szüneteket tart, de jellemzően korábban arra is volt példa, hogy egy-egy ilyen időszakot követően napokig „folyamatosan írt”.

Keretben: Kellő alaposság jellemző rá

A tartalmas író-olvasó találkozón Baráth Viktória elmesélte azt is, hogy az írás számára terápia is, ennek is köszönhető, hogy például az Egymás szemében című regényének főszereplője, Jo írónő, aki hasonló problémákkal küzd, mint ő. Meg is jegyezte, hogy egy fiatal lány önbecsülése és magabiztossága igen törékeny dolog, amire nagyon kell vigyázni.
Egyébként mesélt arról is, hogy Párizs a szíve csücske és hogy kifejezetten ügyel arra, hogy regényeiben a valósághoz legközelebbi állapotot mutassa be, mindig alapos kutatómunkát is végez. Kitért az író-szerkesztő munkakapcsolatra is, majd kijelentette, hogy kifejezetten fontosnak tartja a szerkesztői visszajelzéseket és az őszinte véleményeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában