Balesetmegelőzés

2023.10.30. 12:25

Szeszélyes időjárásban az utak is szeszélyesek: óvatosságra intenek a rendőrök

Óvatosságra intik a rendőrök a közlekedőket: az őszi változékony időjárás miatt új veszélyek fenyegetik az autósokat.

Kemma.hu

A Magyar Rendőrség közösségi oldalán figyelmeztette az autósokat arra, hogy ősszel az időjárás változékony, és gyakran esik az eső. Ezért pedig csúszósak az utak, és a lehullott falevelek is növelik a balesetveszélyt. Ezért extrán óvatosnak kell lenniük, ha autóval vagy kerékpárral közlekedőknek.

– Az esős időben fontos, hogy megfelelően válasszátok meg a sebességet, és tartsatok nagyobb követési távolságot. A nedves úton ugyanis hosszabb a fékút, mint a szárazon. Ha nem figyeltek, akkor könnyen belecsúszhattok az előttetek haladó járműbe, vagy kicsúszhattok egy kanyarban. A falevelek is csökkentik a tapadást, és elrejthetik az úthibákat, mint például a kátyúkat vagy a vízelvezető árkokat. Ezért kerüljétek a falevelekkel borított útszakaszokat, vagy ha ez nem lehetséges, akkor lassítsatok biztonságos sebességre – sorolják intelmeiket a rendőrök.

Hozzátették: az esős időben nem csak a vezetésre kell figyelni, hanem a láthatóságra is. Használjanak a fényszórókat és a ködlámpákat, ha szükséges. Viseljenek világos vagy fényvisszaverő ruházatot, ha gyalogosan vagy kerékpárral közlekednek. Így jobban észrevehetik őket a többi járművezetők.

– A statisztikák szerint az esős időben több baleset történik, mint szárazon. Szeretnénk ezeket a szomorú számokat csökkenteni, és ehhez a ti segítségetekre is szükség van. Kérünk benneteket, hogy legyetek óvatosak az esős időben, és tartsátok be a közlekedési szabályokat. Vigyázzatok magatokra, vigyázzatok egymásra! Balesetmentes közlekedést kíván a Magyar Rendőrség! – tették hozzá a zsaruk. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában