Kiutat kerestek

2023.10.19. 10:23

78 éves néni tévedt el a Pilisben, ketten Pilismarót közelében bolyongva kértek segítséget

Több eltévedt túrázó is a rendőrök segítségére szorult az október 14-15-i múlt hétvégén.

Kemma.hu

Egy 78 éves nő indított segélyhívást a Pilisből október 14-én, szombaton, mivel korábban bement az erdőbe, de nem találta az onnan kivezető utat. Szerencséjére később egy arra járó nő a segítségére sietett, aki lekísérte őt a hegyről – adta hírül a police.hu.

Néhány órával később egy nő telefonált a 112-es segélyhívóra, aki elmondta, hogy Pilismarót térségében vannak a párjával, ám a pontos helyet nem tudta megmondani. Félt, hogy a sötétben még jobban eltévednek, ráadásul mindkettőjük telefonja lemerülőben volt.

Az Esztergomi Rendőrkapitányság munkatársa telefonon navigálta ki a túrázó párt az erdőből, akik így épségben visszajutottak az autójukhoz. Az eset kapcsán a rendőrség megragadta az alkalmat, hogy felhívja a kirándulók figyelmét a legfontosabb tudnivalókra.

Ami nélkül senki ne induljon útnak

Túrázás előtt tájékozódjanak az útvonalról, amerre haladni szeretnének, és soha ne térjenek le a kijelölt turistaútról, indulás előtt pedig mindenképpen töltsék fel mobiltelefonjaikat. Minden esetben vigyenek magukkal elemlámpát tartalék elemekkel, akkor is, ha világosban tervezik a túra befejezését. Ne a mobiltelefont használják világításra, mert az gyorsan lemeríti a készüléket. Érdemes továbbá túrázást segítő mobilapplikációt letölteni. Olyat, ami offline állapotban is használható navigációra.
Ha a kirándulni indulók nem ismerősek a környéken, ne menjenek be messzire az erdőbe, mert lehet, hogy nem találják meg a kifelé vezető utat. Ne feledjék, napról napra előbb sötétedik, így indulás előtt gondolják át, ki tudnak-e még világosban jönni az erdőből! Ha nem, inkább ne induljanak útnak! Ha mégis a túrázás mellett döntenek, tervezzék meg a visszautat, és időben induljanak el visszafelé.
A túrára indulók mindig készüljenek fel arra is, hogy az időjárás bármikor elromolhat, vigyenek magukkal esőkabátot, meleg ruhát, elegendő élelmet és vizet! Figyeljék meg menet közben a tereptárgyakat, – templomtorony, vadászles, jellegzetes épület – ez segít azonosítani a pozíciójukat.
Ha valaki eltévedt, ne várja meg a segélyhívással, míg besötétedik, mert akkor a mentőcsapatnak is nehezebb dolga lesz. Ezen kívül beszéljék meg egy otthon maradó ismerősükkel, hogy merre tervezik a túrát, és kérjék meg, hogy ha az előre megbeszélt időpontban nem jelentkeznek nála, értesítse a hatóságokat.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában