Áfacsalás

2023.07.12. 13:20

Több, mint 179 milliós áfacsalás miatt bűnhődhetnek a komáromi tettesek

A négy férfival szemben a bíróság július 11-én hozott ítéletet. A vádlottak összesen 179 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a Magyar Állam költségvetésének.

Kemma.hu

A Tatabányai Törvényszék a keddi napon tartott nyilvános, folytatólagos tárgyaláson költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult ügyben hozott ítéletet 4 férfival szemben.

A megállapított tényállás szerint az elsőrendű vádlott 2014. augusztus 22. és 2019. január 3. közötti időszakban ügyvezetője volt egy komáromi székhelyű gazdasági társaságnak. A gazdasági társaság fő tevékenysége autók és könnyűgépjárművek kereskedelme és egyéb sporttevékenység volt, további tevékenységei körében szerepelt a reklámügynöki tevékenység is. E tevékenység jelentős árbevételt eredményezett és jelentős összegű ÁFA fizetési kötelezettséget vont maga után. Annak érdekében, hogy a nagy összegű ÁFA-t ne kelljen a Magyar Államnak megfizetnie, az elsőrendű vádlott a további három vádlottaktól 6 gazdasági társaság nevében kiállított fiktív számlákat fogadott be és helyezett levonásba.

A vádlottak a fiktív számlák ÁFA tartalmának jogosulatlan levonásával ezen tevékenységükkel összesen 179 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a Magyar Állam költségvetésének.

A Tatabányai Törvényszék az elsőrendű vádlottat halmazati büntetésül 5 év börtönbüntetésre, 5 év közügyektől eltiltásra, 2 év gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra és 200 ezer forint pénzbüntetésre, a másodrendű vádlottat halmazati büntetésül 2 év börtönbüntetésre, 2 év közügyektől eltiltásra, valamint 2 év gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra ítélte, valamint elrendelte vele szemben a korábban jogerős ítélettel kiszabott, végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett 1 év 6 hónap börtönbüntetés végrehajtását.

A törvényszék a harmadrendű vádlottal szemben 1 év próbára bocsátás intézkedést alkalmazott. A negyedrendű vádlottat 500 ezer forint pénzbüntetésre és 1 év gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra ítélte.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn, az elsőrendű vádlott és védője felmentésért, a másodrendű vádlott és védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbeztek. A harmad- és negyedrendű vádlottak védői az ítéletet tudomásul vették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában