Ítélet elsőfokon

2023.05.03. 14:59

Felfüggesztettet kapott az oroszlányi kamukirály - a saját anyja élete sem volt szent neki

A férfi többek között azt hazudta, hogy az édesanyja meghalt, így csalt ki pénzt másokból. A bíróság kötelezte a sértettek kárának megtérítésére.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

A nagyobb kárt okozó csalás bűntette és sikkasztás bűntette miatt a Tatabányai Járási Ügyészség által benyújtott vádirat alapján a Tatabányai Járásbíróság 6 hó, végrehajtásában 1 év 8 hónapra felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte távollétében azt a férfit, aki több esetben is mások becsapásával jutott pénzhez, amit nem állt szándékában visszafizetni.

A vádirat szerint a férfi 2019. december hónapban felajánlotta a szombathelyi sértett férfinak, hogy a sérült személygépkocsiját megjavíttatja, ezért 350 ezer forintot kért és kapott a sértett feleségétől. Az elkövetőnek azonban nem állt szándékában a jármű megjavíttatása, szerelőt nem keresett, árajánlatot a javításra nem kért, a jármű javítása fejében átvett pénzt elköltötte. Az elkövető pénzszűkébe került, ezért valótlanul azt állította ugyanazon házaspárnak, hogy édesanyja meghalt, és temetési költségként 300e ezer forintra van szüksége. A sértett nő a pénzt 2020. januárban átadta a férfinak, akinek nem volt lehetősége és szándéka sem a kölcsönkért összeg visszafizetése, azt saját megélhetésére fordította, majd a sértettek számára elérhetetlenné vált – tudtuk meg dr. Horváth Sándortól, a Komárom-Esztergom Váregyei Főügyészség sajtószóvivőjétől.

A férfi 2020. júliusában egy oroszlányi nővel elment egy szombathelyi autókereskedésbe, mert a nő autót szeretett volna vásárolni és a férfi állítása szerint ott kedvező áron hozzájuthat az általa kiválasztott járműhöz. A férfi azt ígérte a sértettnek, hogy a jármű megvásárlását intézi, ezért a nő egy borítékba 600.000 forintot tett abból a célból, hogy a vádlott a nála való tartózkodása során a jármű vételárát onnan kivehesse, a személygépkocsi vételárát ezen összegből teljesítse.

A férfi 2020. júliustól szeptemberig tartó oroszlányi tartózkodásai idején a borítékból különböző összegeket kivett, amelyeket elköltött. 2020. szeptember végére a borítékban 50 ezer forint maradt, ezért a férfinak már nem állt módjában az általa ígért jármű megvásárlása, mert az ahhoz szükséges további 550 ezer forintot jogtalanul eltulajdonította.

A Tatabányai Járásbíróság a vádlott távollétében megtartott nyilvános, folytatólagos tárgyaláson, nagyobb kárt okozó csalás bűntette és sikkasztás bűntette miatt indult ügyben hozott ítéletet. A bíróság a vádlottat 6 hónap, végrehajtásában 1 év 8 hónapra felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint kötelezte a sértettek kárának megtérítésére. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, azonban az nem jogerős, mivel a védő fellebbezést jelentett be – közölte Puskásné Sárközi Rita, a Tatabányai Törvényszék sajtótitkára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában