Másodfok

2023.01.11. 06:36

Kis híján agyonvert egy ukránt, de sokallja a büntetését az altárói támadó

A férfi és társa ukrán vendégmunkásokkal mulattak, ám az eset véres fordulatot vett. Az ügy most a másodfokú bíróság elé kerül Győrben.

Forrás: Shutterstock

Az elsőfokon eljárt Tatabányai Törvényszék az elsőrendű vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettében ítélte bűnösnek, ezért őt erőszakos többszörös visszaesőként 8 év fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. A másodrendű vádlottat garázdaság vétségében ítélte bűnösnek, ezért őt különös visszaesőként 1 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. Megállapította, hogy férfi a próbaidő alatt pártfogó felügyelet alatt áll.

Utóbbi vádlott vonatkozásában az ügyész visszavonta a fellebbezését, így esetében az ítélet 2022. november 29-én jogerőre emelkedett. Az elsőrendű vádlott ítélete ellen a férfi  és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentett be fellebbezést. A Győri Ítélőtábla tájékoztatása szerint az ítélőtábla január 19-én távmeghallgatásos nyilvános ülést tart, amelyen ítélet várható. 

A 2021 októberének egyik estéjén az egyik férfi, a 27 éves másodrendű vádlott Tokodaltárón munka után betért egy presszóba, ahol találkozott 39 éve ismerősével (a későbbi elsőrendű vádlottal), akit meghívott egy italra. A presszóban tartózkodott még három ukrán vendégmunkás is. A pultos 21 órakor zárta be a sörözőt, azonban a három ukrán férfi még szeretett volna tovább inni, ezért megkérdezték a két másik férfitől, hogy a faluban hol lehet még szeszesitalt kapni. Így öten átmentek egy pizzériába, ahol folytatták az italozást, majd 22 óra körül távoztak. 

Az egyik ukrán vendégmunkás visszament a munkásszállásra, hogy cigarettát sodorjon a társaságnak. Eközben a másik két ukrán férfi és a vádlottak között ismeretlen okból konfliktus robbant ki. A 39 éves férfi legalább egy alkalommal arcon ütötte B.S.-t, aki úgy hanyattesett, hogy a feje hátsó része a bitumenes útburkolatba csapódott. A 27 éves vádlott a másik ukrán férfivel vitatkozott, ekkor társa odalépve kis erővel ezt az ukrán férfit is megütötte, aki hanyatt esett, de felállt és elmenekült a helyszínről.

A két elkövető ezután a földön mozdulatlanul fekvő és vérző fejű ukránt 6-7 alkalommal a lábbelijük talpával megrugdosták. Az erőszakos magatartás alkalmas volt arra, hogy másokban riadalmat, félelmet keltsen. A helyszínen jelen lévő tanút sokkolta az ukránok bántalmazásának látványa, és rászólt az elkövetőkre, hogy „mit csináltok?”, majd mindhárman távoztak a helyszínről, hátrahagyva a földön magatehetetlenül fekvő sértettet. A mentőket 23 órakor a munkásszálló portása riasztotta.

A vádirat szerint az ütéstől és az aszfaltba csapódástól a sértett a járomcsonta többszörösen eltört, az arcüreg külső fala is, emellett lágyagyburok alatti vérzést, nyílt koponyaalapi csonttörést szenvedett. A sérülések gyógytartama 3 hónap volt, melyek életveszélyes sérülésnek tekinthetők; szakszerű orvosi ellátás nélkül a sértett halála bekövetkezett volna. A járomcsonttöréssel összefüggésben arcidegbénulása lett, ami műtéti beavatkozás nélkül maradandó fogyatékosságnak minősül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában