Volán mögött

2022.12.31. 09:07

Íme 2022 ittas vezetői - szilveszterkor is szemmel tartják a sofőröket a megye rendőrei

Szilveszterkor sem sok jóra számíthat az, aki illuminált állapotban ül a volán mögé. Fokozott ellenőrzés várható, azaz a lebukás veszélye meglehetősen nagy lesz – hívta fel rá a figyelmet Racsné Galambos Gréta, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Szász Dalma Kitti

Forrás: Shutterstock

 A rendőrség nem győzi hangsúlyozni, hogy hazánkban a zéró tolerancia elve a mérvadó, ezért senki ne fogyasszon vezetés előtt alkoholt. A közlekedésbiztonsággal foglalkozó szakemberek az ittas vezetést a „három gyilkos” egyikeként szokták emlegetni a biztonsági öv használatának elmulasztása és a gyorshajtás mellett.

A világ különböző országaiban más és más a megengedett véralkohol szint, amellyel a közlekedésben még részt lehet venni. Magyarországon a zéró tolerancia elve a mérvadó, vagyis vezetés megkezdése előtt a legcsekélyebb alkoholfogyasztás sem megengedett még szilveszterkor sem – hívta fel rá a figyelmet Racsné Galambos Gréta, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Ennek legfőbb oka az, hogy a különböző közlekedésbiztonsági kísérletek egyértelműen bebizonyították, hogy a kis mértékű alkoholfogyasztás is kedvezőtlenül befolyásolja az észlelési- és reakcióidőt, azaz hátrányosan hat a vezetési képességre. Sokan azonban nem tartják be a szabályokat, és az ünnepek alatt illuminált állapotban is a volán mögé ülnek, mit sem törődve a saját, illetve mások testi épségével. 

Így hat a szervezetre

Racsné Galambos Gréta kiemelte, hogy az alkohol emberi szervezetre gyakorolt élettani hatása miatt romlik a látás, a reakcióidő pedig meghosszabbodik, a mozdulatok pontatlanabbá válnak, ezáltal az ittas vezető potenciális veszélyforrássá válik a közlekedésben. Az alkohol járművezetésre gyakorolt hatása témakörében végzett kísérletek egyértelműen bebizonyították, hogy: a már alacsony alkoholfogyasztás hatására is jelentően romlik a sávtartás pontossága, nagyobb lesz a sávelhagyások száma a józan állapothoz képest, a kialvatlan, fáradt állapotban elfogyasztott egészen kis mennyiségű alkohol nagy mértékben növeli a járművezetés közbeni elalvás veszélyét, az ittas vezetők sokkal nehezebben képesek megítélni az út mellett elhaladó tárgyak relatív távolságát.

Az alkoholfogyasztás hatására jelentősen romlik az agy által vezérelt feladatok összehangoltsága: a szemmozgások lelassulnak, a pupilla képtelen alkalmazkodni a megváltozott fényviszonyokhoz, a látótér beszűkül, és ez nem tudatosul a gépjárművezetőben, ezért különösen veszélyes, a mozgások pontatlanabbá válnak, romlik a jármű apró kitéréseinek észlelése, könnyen bekövetkezhet az egyensúly elvesztése, túlméretezett és gyakran megkésett kormánykorrekciók lesznek jellemzőek, a reakcióidő meghosszabbodik, nő a hibás döntések száma, csökken a felelősségérzet. A baleseti kockázat az alkohol hatására gyorsan növekszik.

Sokan tévesen gondolják azt, hogy a kávé gyorsítja az alkohol lebomlását, és elősegíti a kijózanodást, a nyári melegben vagy kemény fizikai munka során jellemző izzadással az alkohol is elpárolog, a teli gyomor megakadályozza az alkohol felszívódását, a hideg zuhany kijózanít és alkalmassá tesz a vezetésre – írja a police.hu. Mint kiderült, az alkoholos állapotban történő járművezetés, közlekedés társadalomra való veszélyessége rendkívül nagy, ezért a rendőrség nagy hangsúlyt fektet az ittas járművezetők kiszűrésére.

Az ittas járművezetés szankcionálása igen összetett – emelte ki Racsné Galambos Gréta. A szervezetben lévő alkohol mennyiségétől függően az ittasan közlekedő járművezető közigazgatási szabályszegést vagy bűncselekményt is elkövethet, melynek során alkalmazható közigazgatási bírság, büntető feljelentés, amely utóbbi a vezetői engedély bevonásával is jár. 

Fontos tudni, hogy a fenti szabályok a kerékpárosokra nem vonatkoznak ugyan, azonban a biciklis a közúton közlekedve biztonságos közlekedésre alkalmas állapotban kell, hogy legyen. Így, ha valaki az elfogyasztott alkohol hatása miatt úgy vesz részt kerékpárjával a közúti közlekedésben, hogy jól láthatóan alkalmatlan a biztonságos közlekedésre, vele szemben szabálysértési eljárás indítható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában