Ellenőrzés

2022.11.11. 15:12

Kiderült, miért voltak rendőrök az elmúlt napokban a Budapest-Győr vonal vonatain

November 8-10. között a RAILPOL (Vasúti Rendőrségek Európai Szervezete) koordinálásával fokozott vasútbiztonsági ellenőrzést tartott a rendőrség a Budapest-Győr vonalon.

Kemma.hu

Forrás: MÁV-sajtó

Az ellenőrzés kiterjedt a fémlopások megelőzésére, az illegális migráció és az ahhoz kapcsolódó más jogellenes cselekmények, valamint a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények elleni hatékony fellépésre, és a vasúti kocsikat károsító garázda cselekmények megelőzésére, felderítésére is. Fokozott figyelmet fordítottak a közfeladatot ellátó, illetve a hivatalos személy elleni erőszak megelőzésére, megakadályozására - számolt be a Kisalföld.

2020. augusztus 31. óta a kijelölt vonatokon szolgálatban lévő jegyvizsgálók számára kötelező a testkamera használata az esti és éjszakai időszakban a Budapest-Tatabánya-Győr, a Budapest-Esztergom, a Budapest-Székesfehérvár, a Budapest-Pusztaszabolcs, a Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Göd-Vác-Szob, a Budapest-Veresegyház-Vác és a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét vasútvonalakon.

Forrás: MÁV-sajtó

Az országos hálózaton 169 darab testkamerát használnak jelenleg a jegyvizsgálók. Az eszköz bevezetésének és egyes vonalakon kötelező alkalmazásának hatása a számadatokban is tetten érhető. Míg 2019-ben 70, 2020-ban 65, 2021-ben pedig 59 esetben ért támadás jegyvizsgálót szolgálatteljesítés közben. Az idei év első tíz hónapjában 48 hasonló esetet regisztráltunk a járványhelyzet után ismét növekvő utasforgalom mellett. Többnyire verbális inzultus éri a jegyvizsgálókat a vonatokon, ám sajnos fizikai bántalmazásra is van példa. A vasúttársaság megengedhetetlennek tartja és mélységesen elítéli a munkájukat végző vasutasokkal szembeni erőszakos fellépést, testi épségük veszélyeztetését. 

2022-ben a MÁV kommunikációs fókuszában a vasútbiztonság áll. Idén eddig 82 vasúti átjárós baleset történt, amelyekben már 31-en meghaltak, többen, mint tavaly egész évben. A vasúti átjárós balesetek 2022-ben tapasztalható drasztikus emelkedése miatt a MÁV országos közlekedésbiztonsági kampányt indított, elsősorban a figyelemfelkeltés és a közlekedési morál javítása érdekében. A kampány során szerte az országban, de kiemelten a vasúti átjárók közelében találkozhatnak a közlekedők figyelemfelkeltő plakátokkal, valamint online felületeken is megjelennek vasútbiztonsági témájú üzenetek, filmek. 

A MÁV kommunikációs eszközökkel is harcba száll a vasúti átjárós balesetek számának csökkentése érdekében, azonban fontos kiemelni, hogy a vasúttársaság balesetmegelőzési megjelenései és edukatív programjai távolabb mutatnak a kommunikációs kampányokon. A pályavasúti területi igazgatóságok a területi vasútbiztonsági és egyéb szakmai szervezetekkel, a rendőrséggel és külső partnerekkel együttműködve folyamatosan szerveznek megjelenéseket, és tartanak iskoláknak is vasútbiztonsági témájú programokat, ahol évente többszáz diákot és felnőttet oktatnak a szabálykövető közlekedésre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában