Ítélet

2022.11.08. 15:40

Elképesztő, mit tett a tatabányai ápoló gondozottja halála után

A tatabányai férfi gondozója azután is felvette az ápolási díjat több hónapban is, miután elhunyt a gondozott.

Kemma.hu

Fotó: Shutterstock

A Tatabányai Törvényszék tájékoztatása szerint a a csalás vétsége, lopás vétsége és hamis magánokirat felhasználása vétsége miatt indult ügyben a Tatabányai Járási Ügyészség vádirata alapján a Tatabányai Járásbíróság a többszörös visszaeső férfit 1 év 2 hónap börtönbüntetésre, és 1 év közügyektől eltiltásra ítélte. Dr. Borbély Veronikától, a megyei főügyészség helyettes szóvivőjétől megtudtuk, hogy az elsőfokú ítéletet az ügyész és a vádlott is tudomásul vette, így az jogerős.

A vádirat szerint a férfi 2020 decemberétől gondozott egy tatabányai férfit, aki 56 ezer 695 forint összegű ápolási díjra volt jogosult a felesége ápolása érdekében. A gondozott férfi 2021. február 12-én elhunyt, erről a kormányhivatal nem szerzett tudomást, ezért az ápolási díjat 2021. március és április hónapokra is folyósította.

Az ápolási díj összegét 2021. április 6-án, és 2021. május 6-án az elkövető vette át a postai kézbesítőktől, akiket tévedésbe ejtett oly módon, hogy a kifizetések alkalmával magát valótlanul a jogosult fiának mondta. Az elkövető ezen valótlan nyilatkozatait fel is tüntette a belföldi postautalványokon, amiket névaláírásával ellátott, ily módon jutott hozzá az ellátás összegéhez. A férfi cselekményével az ellátást folyósító hivatalnak összesen 133 ezer 930 forint kárt okozott, mely az eljárás során nem térült meg.

Az elkövető ezen kívül 2021. december 11-én ellopott egy nőtől egy mobiltelefont, az elkövetési érték összesen 63 ezer 454 forint. A férfi a sim kártyát és telefontokot a sínek mellett eldobta. A férfi a lopott telefont még aznap odaadta rokonának, azt állítva, hogy a telefont vásárolta. A telefont a nyomozó hatóság ettől a rokon férfitól foglalta le január 25-én.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában