Elsőfokú ítélet

2022.09.13. 16:40

Több millió forintos átverés: nem létező munkagépeket hirdettek a csalók

Felfüggesztett börtön, közügyektől való eltiltás és pénzbüntetés az elsőfokú bírósági ítélet, valamint vissza is kell fizetniük az okozott kárt.

Kemma.hu

Forrás: Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor

Csalás bűntette miatt indult ügyben a Tatabányai Járási Ügyészség vádirata alapján a Tatabányai Járásbíróság elsőfokú ítéletet hozott. A csalót a bíróság 1 év 8 hó börtönbüntetésre, 2 év közügyektől eltiltásra, 300 ezer forint pénzbüntetésre, míg a másikukat 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett börtönbüntetésre és 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, valamint az okozott kár visszatérítésére is kötelezte a két férfit.

A vádirat szerint egy eddig ismeretlen személy 2019 júniusában nem létező munkagépeket kínált megvételre egy internetes oldalon.  A hirdetésre jelentkezőktől az adásvétel biztosítása érdekében előleg átutalását kérte. A csaló ehhez úgy nyújtott segítséget, hogy az ismeretlen cinkostárssal a hirdetések feladása előtt megegyezett abban, hogy a kicsalt, bankszámlájára érkező pénzösszegeket felveszi, majd az ismeretlen személy részére átadja, amiért cserébe „részesedést” kap. 

A hirdetésre jelentkezők az előleget minden esetben három különböző banknál vezetett bankszámlára utalták át. A beérkező összegeket a csaló a pénzintézet egri bankfiókjaiban személyesen felvette, majd átadta megbízójának. Az ismeretlen ezért  alkalmanként 50 ezer és 100 ezer forint közötti összegeket fizetett, adta hírül a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség.

A csaló bűntársa két alkalommal a valótlan tartalmú hirdetésekhez a saját telefonszámát biztosította és telefonon egyeztetett az áldozatokkal a munkagépek megvásárlásáról, valamint megadta azokat a már említett bankszámlaszámokat, ahová az előlegek összegét kellett befizetni. 

A két szélhámos és ismeretlen társuk egy tatabányai áldozatnak 1 millió 140 ezer, míg egy nagykállóinak 952 ezer forint kárt okoztak, valamint a csaló és két másik ismeretlen társa egy balatonfüredi és egy tiszaföldvári személynek 875 ezer és 1 millió, egy nyíregyházi jelentkezőtől pedig ugyancsak 1 millió forintnyi összeget csalt ki. Az elsőfokú ítéletet az ügyész, a bűntárs és védője tudomásul vette, míg csaló a pénzbüntetés enyhítése végett jelentett be fellebbezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!